Valószínűleg Simicska Lajost kérdezték ki hétfőn a Centum Kft. gazdasági helyzetéről, Schlecht Csaba ügyében. Simicska Lajos, aki jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank elnöke korábban a cég tulajdonosi körébe tartozott. Schlecht Csabát a cég eladásával kapcsolatosan közel ötvenmillió forintos csődbűntettel és adócsalással vádolják. A cég egyike azoknak, melyeket külföldiek - Joszip Tot és Kaya Ibrahim - útlevelével való visszaéléssel értékesítettek, köztartozásokkal terhelten.

A Schlecht Csaba elleni eljárás folyamán valószínűleg Simicska Lajost hallgatta meg a rendőrség hétfőn - írtja a Magyar Hírlap. A tanúmeghallgatáson a Centum Kft. korábbi anyagi helyzetével kapcsolatban tettek fel kérdéseket. A Magyar Hírlap szerint ezekkel az információkkal a korábi tulajdonosok közül Simicska Lajos, Stumpf István és Kövér Szilárd rendelkezhetett. A lap úgy tudja a hétfőn beidézett tanú Simicska volt. A vizsgálók arról érdeklődtek, milyen mértékű köztartozásai voltak a cégnek, amikor Schlecht Csaba átvette az irányítását - mondta el hétfőn az [origo]-nak Futó Barnabás, Schlecht ügyvédje.

A vállalkozót a Centum Kft.-vel kapcsolatban tizenkétmillió forintos csődbűntettel és harmincötmillió forintos adócsalással gyanúsítják. A cég egyike volt annak a - lapértesülések szerint - 14, részben köztartozásokat felhalmozó cégnek, melyeket egy napon, 1995. július 25-én adott el Schlecht Csaba Kaya Ibrahimnak, egy Németországban élő török vendégmunkásnak. A sajtó értesülései szerint korábban e cégek tulajdonosi körébe tartoztak a Fidesz egyes vezetői, illetve hozzátartozóik.

Kaya Ibrahim ugyan azt állította, hogy nem vásárolt cégeket hazánkban, de írásszakértői vélemény szerint valószínű, hogy a vitatott cégiratokon szereplő aláírások tőle származnak. A veszteséges cégek eladási ügyében vevőként szereplő másik külföldivel - Josip Tottal - szemben megszűnt a nyomozás, mivel a rendőrség nem tudta azonosítani aláírását az iratokon szereplővel, és az útlevelével visszaélők felkutatására nem látszott esély.

[origo]

Korábban:

Gyanúsítottként hallgatják ki Schlecht Csabát

(2001. május 8.)

Schlecht Csabát jövő héten újra kihallgatják

(2001. június 6.)