Noha Európa vezető hatalmai gyorsított menetben törekszenek a sorkatonaság eltörlésére, idehaza ez még csak a távlati tervek között szerepel. A szerződéses katonai helyek fele betöltetlen, ám az egyre fejlettebb technika profi haderőt kívánna.

Lejárt a tömeghadseregek ideje, a hadkötelezettség eltörlése általános európai tendencia. A nagy háborúk veszélyének megszűnésével előbb-utóbb kis létszámú professzionális haderővé alakulnak át nemzeti hadseregek - állítja Szentesi György, nemzetbiztonsági szakértő. Mivel gyakran épp a régi beidegződéseken a legnehezebb változtatni, kormányzati és politikai elhatározás szükséges - tette hozzá. A jelenlegi gyakorlat szerint a sorozott létszámnak csupán töredékét hívják be.

Katonai szakértők körében általánosan elfogadott az az álláspont, hogy a sorkötelezettség azonnali megszüntetését szorgalmazó SZDSZ-elképzelés túl gyors, a Fidesz által preferált egy évtized túlságosan elnyújtaná a folyamatot. Szakértők szerint az áttérés komoly elhatározás és szándék esetén egy kormányzati ciklus alatt reálisan megvalósítható.

Erdélyi Lajos, a HM szóvivője a Magyar Hírlap kérdésére válaszolva elmondta: egy országgyűlési határozat a haderő-átalakítást 2010-ig tartó folyamatként határozta meg, melyen belül a haderőreformmal párhuzamosan kell megteremteni a hivatásos haderőre való átállást.

Jelenleg még 3 ezer szerződéses hely betöltetlen a 7 ezerből, a honvédelmi kormányzat a szerződési feltételek javításával, és az illetmények összegének növelésével kíván változtatni azon a helyzeten, utóbbi terén az új katonai törvény jelentős előrelépést jelent. Ami az életkörülmények javítását illeti az idén már összesen laktanyai férőhelyet újítottak fel, 2005-ig pedig további tízezer férőhely korszerűsítése szerepel a tervek között Farkas Henrik, a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának (HEL) ügyvezetője szerint a magyar parlamenti pártokat, a pártok vezetőit és szakértőit felelősség terheli azért, hogy Magyarországon késlekedik a kényszersorozás megszüntetése.

- Nincs más alternatíva, mint az önkéntes és hivatásos haderő megteremtése, nem véletlen, hogy a sorkatonaság intézményének eltörlése népszavazási kezdeményezésünk egyik sarkalatos pontja - közölte Juhász Ferenc. A honvédelmi szakbizottság szocialista alelnöke úgy véli, hogy reálisan a következő választási ciklus végére lehetne úgy átalakítani a honvédség rendszerét, hogy az ehhez szükséges működési feltételek - a katonák élet- és munkakörülményeinek javítása, a kiképzés színvonalának emelésével egyidejűleg egyre több szerződéses alkalmazása, technika fejlesztése - is biztosítva legyenek.

(Magyar Hírlap)