A macedóniai harcokhoz toboroznak zsoldosokat Harkányban

Háromezer-hatszáz dollárt fizetnek havonta az albán nemzetiségűek azoknak a magyaroknak, akik hajlandóak katonának állni, és részt venni a tetovói harcokban. A zsoldosokat Magyarországon gyűjtik be, elsősorban Harkányban toborozzák őket. A tervek szerint tíznapos albániai kiképzés után azonnal a frontvonalba küldik a jelentkezőket.

Döbbenetes információkat közölt a Blikk riporterével egy harkányi férfi, aki tíz évvel ezelőtt szökött át Magyarországra Jugoszláviából, és most Harkányban él. B. István (56) közvetít az albán megbízók és a zsoldosnak jelentkezők között. A férfi állítja: magyar fiatalokat toboroznak Harkányban a macedóniai harcokhoz.

- Pontosan minden részletet nem ismerek, csak annyit közöltek velem, hogy 3600 dollárt fizetnek annak, aki hajlandó később Tetovo környékén harcolni - mondta a közvetítő. A jelentkezőknek saját útlevelükkel kell átlépni a határt, s aztán legkésőbb 48 órával az országba való belépés után a megadott címen kell jelentkezniük. A tíznapos képzést követően azonnal a harctérre szállítják a magyar zsoldosokat, akik ezek után a gerillaharcokban vehetnek részt.

- Nem számít, hogy a jelentkező ért-e a fegyverekhez vagy a közelharchoz, s az sem érdekel senkit, hogy volt-e korábban katona. Az egyetlen, ami számít, hogy szükség esetén képes legyen ölni - mondta B. István.

A férfit néhány hete három albán kereste meg, és megkérték, közvetítsen számukra olyan vállalkozó kedvű embereket, akik jó pénzért hajlandóak harcolni. A megbízók ezután Budapestre utaztak, ahol a Blikk információi szerint már hónapok óta szervezik a zsoldosokat Macedóniába.

Bár B. István már többször közvetített ki magyarokat, arról nincs információja, hogy bárki is visszatért volna Macedóniából, így azt sem tudta megmondani, mi a biztosíték, hogy megkapják a beígért, több ezer dolláros zsoldot, vagy csak nyomtalanul eltűnnek a fiatalok az akciót követően.

(Blikk)

Korábban:

Heves összecsapások Tetovónál