Hat gyógyszer kikerült az ingyen felírhatóak közül

Hat készítmény került ki a közgyógyellátás - azaz az igazolvány alapján ingyen felírható készítmények - köréből a gyógyszertámogatás most elfogadott átalakításával. Annak ellenére történt így, hogy a listát hivatalosan egyelőre nem változtatták. A tárca tervezi a jogosultság és a felírási gyakorlat pontos szabályozását is.

Hat készítmény is kikerült arról a gyógyszerlistáról, amely a közgyógyigazolvánnyal vehető igénybe. Ide tartozik többek között a Doxivenil visszérkrém, a Meristin görcsoldó, az Alkcéma ekcémakenőcs és a Rigevidon fogamzásgátló. Ez azzal magyarázható, hogy a napokban kihirdetett új gyógyszer-támogatási lista átalakítása után ezek a gyógyszerek már nem szerepelnek a támogatott szerek között. Így ezeket a készítményeket vagy az ezekkel hasonló hatóanyagú gyógyszereket csak az adott térítés ellenében vehetik igénybe a rászorulók.

A jelenlegi változás csupán egy pár készítményt érint, a szaktárca tervei szerint azonban komoly változások várhatóak a közgyógyellátást módosító intézkedések következtében.

Mikola István miniszter a gyógyszerár-támogatás tárgyalásakor többször is jelezte: a jelenlegi rendszer átláthatatlan, így visszaélésekre ad lehetőséget.

A most érvényes szabályozás szerint meghatározott betegcsoportoknak, egészségügyi okok miatt rászorultaknak jár az igazolvány, illetve szociális alapon, méltányosságból dönthet az önkormányzat arról, hogy valaki ingyen juthasson gyógyszerekhez, gyógyászati segédeszközökhöz. Ennek fedezetét a központi költségvetés s nem a gyógyszerkassza fizeti. Igaz, egy meghatározott összeggel - megegyezés szerint - az önkormányzat is hozzájárul az általa igényelt ellátáshoz. A közgyógyellátás jelenleg évente mintegy 10 milliárd forintot jelent a költségvetés számára.

Szakértők szerint ellenőrizhetetlen, hogy az ebből az összegből vásárolt készítmények valójában hová kerülnek. Ennek oka többek között, hogy semmi nem szabályozza, egy igazolványra mennyi gyógyszert írhatnak föl az orvosok. Nincs értékhatár, így lényegében korlátlan mennyiségű patikaszer adható ki. A mostani gyakorlat másik hiányossága, hogy csak egy meghatározott körből lehet az ingyenes gyógyszereket fölírni. Ezek - bár ide tartozik szer minden hatóanyagcsoportból - a legolcsóbb készítmények.

Bár a szaktárca júliusra ígéri az átalakítást, az illetékes főosztály semmi konkrétumot nem tudott. Szakemberek javaslata szerint vagy havonta felhasználható összeget kellene szabni a gyógyszerekhez, vagy szociális ellátásként adni a rászorulóknak, akik abból szabadon gazdálkodhatnák ki a szerek árát. Az illetékesek – a Népszava információi szerint - elsősorban mennyiségi határokat szabnának, illetve azt a gyakorlatot kívánják megszüntetni, hogy egy igazolvánnyal egy betegségre különféle készítményt írathassanak föl. A tapasztalatok szerint ugyanis nemegyszer előfordul, hogy valaki a napi normál adag 10-15-szörösét igényli vagy vérnyomáscsökkentésre egyszerre többféle gyógyszert alkalmaz: ilyenkor ugyanis nehezen elképzelhető, hogy egy beteghez kerülnek ezek a készítmények.

Ezekkel a változtatásokkal a mintegy 500 ezer közgyógyellátásban részesülő lényegesen hatékonyabb és kifizetődőbb támogatásban részesülhetne.

(Népszava)

Korábban:

Csak gyógyszerváltással mérsékelhető az áremelés

Hétfőtől drágulnak a gyógyszerek