Ősztől ingyenes lehet a fogtömés

Ősztől a betegek helyett ismét az egészségbiztosító fizetheti a fogmegtartó kezeléseket. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a fogorvosokat ezzel semmiképpen sem éri hátrány, mivel majdnem háromszor annyi támogatást kapnának a jövőben, mint eddig. A kezelések ingyenessé válásához azonban még jogszabályi módosításokra is szükség van.

A Bokros-csomag bevezetésével a lakosság csak térítés ellenében tudta igénybe venni a fogmegtartó kezeléseket: a fogtöméseket és a gyökérkezeléseket. Emiatt jelentősen romlott a lakosság fogazati állapota, mivel többségében csak az ingyenes sürgősségi ellátást - a húzást és a fájdalomcsillapítást - vették igénybe. Mára a nyugdíjkorhatárt elérőknek átlagosan csak hét saját foguk van. A rossz fogazat ráadásul különböző emésztőrendszeri betegségekhez is vezethet. Az Egészségügyi Minisztérium most újra térítésmentessé akarja tenni a fogmegtartó kezeléseket is - jelentette be a tárca politikai államtitkára.

Az ingyenes kezelést korábban csak egyes csoportok - a kisgyerekek, nyugdíjasok, sorkatonák és a terhes nők - vehették igénybe. Ősztől azonban már mindenkire kiterjedne az ingyenes kezelés. Az elveszett fogak pótlásáért azonban továbbra is fizetni kell. A reform várható költsége évente körülbelül 7 milliárd forint.

A fogorvosok eddig bármekkora összeget elkérhettek egy kezelésért, egy fogtömés általában 1000-1500 forintba került. A társadalombiztosítóval szerződött fogorvosok eddig a kezelések után - amelyek meghatározott pontot értek - meghatározott támogatást kaptak. Ha ingyenessé válik a kezelés, az egészségbiztosító 2,5-3-szor nagyobb összeget fizetne a fogorvosoknak egy-egy kezelés után. A tárca szerint így azért is lenne kedvezőbb a fogorvosok helyzete, mert az ingyenes kezelést többen igénybe vennék, a nagyobb forgalom mellett pedig jobban ki tudnák használni a berendezéseket is.

Az amortizáció kérdését egy külön csomagban kívánja rendezni az egészségügyi tárca. E szerint aki a saját eszközeit használja, az rendszeres privatizációs támogatásban részesülne. Konkrét összeget még nem nevezett meg az államtitkár.

A fogmegtartó kezelések ingyenessé válása jelenleg a parlamenttől függ, mivel jogszabályi módosításokra is szükség van. A tárca azonban reméli, hogy ősszel már mindenképpen bevezethetik az új rendszert.

[origo]