Újabb radarfelvétel a Cessna tragédiájáról

A három hete szerencsétlenül járt Cessna repülőgép roncsait vizsgáló szakemberek immár bizonyosra veszik, hogy a repülő egy felfelé tartó heves légáramlatba került, eközben gyorsult, s a megnövekedett terhelés vezetett 3000 méteres magasságban a jobb szárny leválásához. A Magyar Hírlap úgy tudja, egy katonai radar az eddig ismertnél részletesebb felbontású képeket rögzített a repülő levegőben töltött utolsó pillanatairól.

A lap értesülései szerint holnap temetik annak a Cessna repülőgépnek a pilótáját, amelyik hat utassal a fedélzetén június 15-én este járt szerencsétlenül a Somogy megyei Tapsony közelében. A roncsokat vizsgáló szakértők várhatóan már a jövő héten közzé teszik megállapításaikat a repülőbaleset körülményeiről. Az okok, illetve az esetleges felelősség feltárása további vizsgálatokat igényel.

A lap úgy tudja, egy katonai radar a polgári légi irányítás radarjainál némiképp részletesebb képeket rögzített a zuhanás előtti pillanatokról. Ezeket elemezve, illetve a szárnytartó deformálódásából arra következtetnek a szakemberek, hogy a repülő egy rendkívül erős felfelé tartó légáramlatba került. Emelkedés során sebessége növekedett, s eközben érte a testet olyan terhelés, amely a jobb szárny törését majd leválását okozta. A katonai radar felvételein állítólag felismerhető, hogy a szárny leválását követően jobbra tartva megkezdi a tragikus végű zuhanását a gép.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre a repülési szakemberek jelentésére vár. Csak ennek ismeretében kezednek hozzá azokhoz a nyomozati lépésekhez, amelyek az esetleges személyi felelősséget segítenek tisztázni az ügyben.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Elképzelhető, hogy sürgették a másfél hete lezuhant Cessna pilótáját