Új büntető jogszabályok közigazgatási egyeztetése kezdődött meg tegnap, s befejeződött a tanúvédelemről szóló törvény előkészítése. Ennek nyomán az Országgyűlés ősszel számos rendelkezést fogadhat el az uniós csatlakozás elősegítéséért. A Magyar Hírlap értesülése szerint a paragrafusok lehetővé teszik majd a bűncselekménnyel szerzett vagyon elvonását akár a családtagoktól is. Mód lesz arra is, hogy a gazdasági társaságokkal szemben büntetőintézkedéseket tegyenek, például bírságot szabjanak ki - ilyen eddig még nem volt Magyarországon.

 

A szervezett bűnözés hazai terjedése és az uniós követelmények egyaránt azt indokolják, hogy az Országgyűlés még az ősszel fogadja el a tanúvédelemről szóló új jogszabályt - tájékoztatott Borai Ákos, a Belügyminisztérium jogi főosztályának helyettes vezetője.

A szakember szerint a bűnüldözés csak akkor lehet sikeres, ha a maffia ellen tanúskodó embereket megvédi az alvilág bosszújától. A védelem kiterjed a hatóságokkal együttműködő "bűnbánó" maffiózókra is. A bűnszervezeteket ugyanis nemritkán olyan bűnözők leplezik le, akik másként nem tudnak egérutat nyerni a bűnbandák elől.

Az Európa Tanács és az unió több irányelve és az ENSZ tavaly decemberben elfogadott egyezménye kötelezővé teszi a tanúvédelem szabályozását. Utóbbi megállapodás a nemzetközi szervezett bűnözés elleni fellépésről szól. A belügyi tárca illetékese szerint várhatóan mód lesz rá, hogy a védett személyt vagy hozzátartozóját más településre költöztessék, nevét vagy összes adatát megváltoztassák. Lehetőséget teremt majd a törvény a tanú és az együttműködő bűnöző külföldre költöztetésére is. Ehhez kétoldalú egyezményekre is szükség lesz a nemzetközi együttműködésben részt vevő országokkal.

Az uniós csatlakozást segíti az is, hogy a Igazságügyi Minisztériumban elkészült három fontos büntető jogszabály tervezete - mint megtudtuk, ezeket tegnap szakmai egyeztetésre bocsátották.

Soós László főosztályvezető a lapnak elmondta: módosítják a büntető törvénykönyvnek (Btk.) a szervezett bűnözésről szóló rendelkezéseit és több más szabályát. Mindez megkönnyítheti a fellépést a többi közt az embercsempészet, az emberkereskedelem és a nemzetközi korrupció ellen. Emellett mód nyílik az unió pénzügyi érdekeit sértő úgynevezett szubvenciós csalások leleplezésére és megbüntetésére. A jövőben jóval egyszerűbb lesz a bűncselekménnyel szerzett vagyon elkobzása, elvonása, akár a családtagoktól is. Az új büntetőszabályok várhatóan jelentékenyen megkönnyítik a hatóságok bizonyítási terheit.

Soós László hozzátette: szintén uniós követelmény, hogy a cégek, gazdasági társaságok ellen büntetőjogi intézkedéseket alkalmazhassanak, például pénzbírságot szabjanak ki. A hazai jogtörténetben eddig ilyen nem volt.

Végezetül - mint megtudtuk - az igazságügyi tárca kidolgozta a büntetőeljárás új szabályait. Ezeknek az elképzelés szerint 2003-ban kell hatályba lépniük.