Befejezte az elektronikus médiumok, a rádiók és a televíziók vezető munkatársaival kapcsolatos adatgyűjtést az egyes fontos tisztséget betöltő személyek ellenőrzését végző tízfős testület. Az írott sajtó még csak ezután kerül terítékre: csak most pontosítják a szerkesztőségekről kapott jegyzéket, és ősz előtt várhatóan nem postázzák "a közvélemény alakítására befolyást gyakorlókkal" kapcsolatos megkereséseket - értesült a Magyar Hírlap.

A kezdeti jogértelmezési viták lezárultak, s a testület a mintegy négyszáz rádió és televíziószerkesztőségtől megkapta azoknak a vezető szerkesztőknek a névsorát, akik - a törvény szóhasználalata szerint - "a politikai közvélemény alakítására közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolnak" - tájékoztatta a lapot Kissné Nedesán Marianna, a testület soros elnöke. Mint elmondta, a kulturális tárcától ugyan megkapták a napi- és hetilapok, folyóiratok jegyzékét is, ám a rendelkezésükre bocsátott lista számos olyan lapról is tartalmaz adatot, amelyek kiadása időközben megszűnt. A mintegy 9300 sajtóorgánummal kapcsolatos jegyzéket részben pontosítani kell, másrészt ki kell szűrni azokat a szerkesztőségeket, amelyek jellegüknél fogva eleve nem tartoznak a törvény hatálya alá. Az írott sajtót a múlt évben elfogadott módosítás értelmében követik "a magyar honosságú" internetes hírszolgáltatók.

Az új és egyszerűsített eljárási szabályok szerint nem kell mindenkinek felkeresnie a bírákat. Ez csak akkor indokolt, ha az iratok alapján valamilyen kompromittáló adatot találnak, vagy az illető maga kéri a találkozót. Az érintetteket arról is tájékoztatják, ha a törvényben meghatározott tevékenységre utaló adatra nem bukkant a bizottság. Ha az érintett igazolja, hogy már nem tölti be a törvényben meghatározott tisztséget vagy lemondását benyújtotta, az ellenőrzést azonnal meg kell szüntetni.

A soros elnök elmondta, a törvény alapján önként is kérhető az átvilágítás, erre azonban eddig kevés példa akadt, mindössze 38-an éltek a lehetőséggel (elsősorban egyházi területről).

A marasztaló határozatnak továbbra is kettős előfeltétele van: a beszervezői nyilatkozat aláírása, s az, hogy a delikvens ténylegesen küldött jelentéseket.

Az átvilágítóbizottságnak 2004. június 30-áig szól a mandátuma. A sajtó után az állami költségvetési támogatásra jogosult pártok megyei és országos elnökségének tagjait is ellenőrizniük kell. Csak ezt követően kerülnek sorra a hivatásos bírák és ügyészek. Azok a politikusok, akiket korábban eredménytelenül szólítottak fel lemondásra, a Magyar Közlönyben olvashatták az ügyükben született verdiktet. Ezzel a következő választások után is számolniuk kell - emlékeztet az átvilágítótestület.