A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Korompai Nicolettet, az FVM-hez tartozó közraktározási vállalat volt vezérigazgatóját. Több százmillió forintos károkozással és emiatt hűtlen kezeléssel gyanúsítják a rendőrök, aki szerdán vették őrizetbe. A Concordia ügyében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett feljelentést, az ügyet egyelőre nem egyesítették a Szabadi Béla elleni eljárással.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Korompai Nikolettet, a Concordia Közraktározási Rt. volt vezérigazgatóját. A volt vezetőt azért helyezték előzetes letartóztatásba, mert fennáll az összebeszélés veszélye az ügy többi érintettjével - tudta meg az [origo] Garamvölgyi Lászlótól, az ORFK szóvivőjétől. Korompait még szerdán vette őrizetbe a rendőrség.

Az agrártárca százszázalékos tulajdonában lévő Concordia Rt. ellen a Kormányzati ellenőrzési Hivatal indított vizsgálatot. A Kehi-vizsgálat a cég vezetésének munkáját több pontban is elmarasztalta. Hibás lépésnek minősítette a vizsgálat, hogy a Concordia a Ferencvárosi Torna Clubnak reklámszerződések formájában 75 millió forintot adott, további 50 milliót pedig a Fradi Befektetési Rt.-nek utalt át az elmúlt években. A hibák között szerepel az a 82 millió forintos összeg, amelyet a Concordia a konkurens Hungária Közraktározási Rt. per alatt álló, 13 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására fordított.

A Kehi firtatja a nagy vihart kavart, 412 millió forintos váltót, amelyet a Concordia a saját tulajdonában lévő GMS 96 Kft. hiteleinek fedezetéül bocsátott ki. A GMS-nél a Kehi kiemeli a Nexon Brókerrel kötött, fiktívnek tartott szerződéseket is. A hivatal megkérdőjelezi azt a 191 millió forintos áfás összeget, amelyet az FVM bocsátott a Concordia rendelkezésére (többek között raktárkapacitások fejlesztésére), de azt nem rendeltetésszerűen használták fel. Kifogásolják, hogy a Concordia Szuromi Lászlóval, Szabadi Béla menesztett politikai államtitkár korábbi titkárával összesen 3,2 millió forint értékű tanácsadói megbízási szerződést kötött.

A Concordia Rt. mellett több, a mezőgazdasági minisztérium tulajdonában lévő cég ellen folytat vizsgálatokat a Kehi. Ezek a cégek az Agrárinnovációs Vidék- és Területfejlesztési Kht., a GMS '96 Kft., a TIG Tartalékgazdálkodási Kht., az Agrármarketing Centrum (AMC) Kht., az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt., és a Szegedi Gabonakutató Intézet. A Kehi feljelentései alapján az említett cégek több vezetőjét letartóztatásba helyezték.

[origo]