Két magyar emberkereskedőt - egy testvérpárt - fogott el és vett őrizetbe az Interpol spanyol és francia hatósága, magyar kérésre kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. Az emberrablók egyike a hamis szlovák útlevéllel rendelkező 34 éves M. Attila Palma de Mallorcán, testvére, a 29 éves M. Tamás pedig a franciaországi Beziers városában került rendőrkézre.

Az Interpol spanyol és francia hatóságai a Pest Megyei Rendőr- főkapitányság által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogták M. Attilát (34), M. Tamást (29). A két férfit emberkereskedelem bűntettének valamint más bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miattkörözték. A hamis szlovák útlevéllel rendelkező idősebb testvért Palma de Mallorcán vették őrizetbe, amíg öccsét a francia Beziers városbanfogták el. A spanyol és a francia hatóságok megerősítették, hogy mindkét személy jelenleg ideiglenes kiadatási letartóztatásban van azadott országban. Kiadatásukhoz további jogi kérdések rendezésére van szükség.

Az eddigi adatok szerint a testvérpár társaikkal együtt, olyan nemzetközi kiterjedésű bűnszervezetet hozott létre, mely Magyarországon éskülföldön egyaránt foglalkozott elsősorban magyar lányok eladásával, akiket azután prostitúcióra kényszerítettek. A bűnszervezet tagjai a lányokat általában jó kereseti lehetőséggel és egyéb ígéretekkel csábították külföldre, még úti költségeiket is kifizették. Miután az ígéretek reményében kiutazott lányok megérkeztek az adott célországba, ott útlevelüket elvették, és bántalmazással prostitúcióra kényszerítették őket. Emellett életük és hozzátartozóik ellen irányuló fenyegetésekkel megfélemlítve, személyi szabadságuktól megfosztva fogságban tartották őket.

Az ügyben jelenleg 12 gyanúsított ellen folytat a Pest Megyei Rendőr- főkapitányság eljárást, közülük 7 személy előzetes letartóztatásban van, 2 személy jogerős büntetését tölti, három személy pedig szabadlábon védekezik. A már elfogott két személy mellett még két személy ellen továbbra is fenn áll a nemzetközi elfogatóparancs.

[origo]