Pénzbírságra ítélte a bíróság Szeszák Gyulát

Jogerősen is elítélték Szeszák Gyula volt megyei főügyészt, aki azzal rágalmazta meg az olajbizottság előtt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyészt és helyettesét, Fábián Jánost, hogy bűnpártolást követtek el.

Helybenhagyta a Fővárosi Bíróság csütörtöki ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét, amelyben rágalmazás miatt 120 000 forint pénzbüntetésre ítélte Szeszák Gyula volt Hajdú-Bihar megyei főügyészt, aki tavaly májusban az olajbizottság előtt bűnpártolással vádolta az ügyészség akkori vezetőit. A volt megyei főügyészt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész és helyettese, Fábián János jelentették fel. A Fővárosi Bíróság ezenfelül 5 ezer forint eljárási költség megfizetésére kötelezte Szeszák Gyulát.

A Fővárosi Bíróságra Szeszák Gyula fellebbezésével került az ügy, amelyben az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte.
A volt ügyészségi vezetők azért adtak be feljelentést egykori kollégájuk, Szeszák Gyula ellen, mert a parlament olajbizottságának tavaly május 8-i nyilvános ülésén azt állította róluk: 1992-ben az olajügyek kapcsán bűnpártolást követtek el, amikor akadályozták Szeszák Gyula főügyészi munkáját.

A mostani ítéletet kihirdetésekor a bíró azt mondta, hogy az első fokon eljáró bíróság pontosan állapította meg a tényállást, valamint hogy a kiszabott büntetés megfelelő visszatartó erővel bír ahhoz, hogy a vádlott ne kövessen el hasonló bűncselekményt a jövőben.

Szeszák Gyula a tárgyalás során sem változtatott régebbi véleményén, fenntartotta mindazt, amit az olajbizottság előtt elmondott. Hozzátette, hogy a bíróság szerinte figyelmen kívül hagyott néhány bizonyítékokat. Szeszák Gyula ezután azt kérte, hogy távozhasson a tárgyalásról, mivel azon nem kötelező részt vennie. A bíró ehhez hozzájárult, így még a vádlók ügyvédjének felszólalása előtt elhagyta a tárgyalótermet.

(MTI)