Októberben folyósítják a diákhitel első részletét

Egy összegben, előre is felveheti a diákhitelt az a hallgató, aki külföldi ösztöndíjas képzésben vesz részt - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendeletből. A 10, 15 illetve 21 ezer forint havi összegű hitelt a diákoknak minden hónap 15-ig kell megkapniuk. A kormányrendelet a törlesztés mértékét a hallgató későbbi jövedelmének 6 százalékában határozza meg, ennek mértékét évente legfeljebb 1 százalékkal lehet változtatni.

Szeptembertől az ország több száz kijelölt postahivatalában igényelhetik a diákhitelt azok a magyar állampolgárságú, 35. életévüket még be nem töltött hallgatók, akik felsőfokú akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben vagy egyetemi szintű főiskolai, illetve egyetemi alapképzésben vesznek részt. A hitelkérelemmel tehát évfolyamtól függetlenül élhetnek a beiratkozott költségtérítéses hallgatók, illetve a levelezőre, estire vagy távoktatásra járó diákok is.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet szerint a diákhitelt igényelhetik a külföldi ösztöndíjban részesülő hallgatók, sőt - ha kívánják - akár egy összegben, előre is felvehetik az évi 210 ezer forintot.

A kormányrendelet a hitel összegét havonta 10, 15 illetve 21 ezer forintban szabja meg a 2001/2002-es tanévre, az összeget a hallgatóknak az adott hónap 15-ig kell kézhez kapniuk. A szeptemberben induló hitel első részletéhez a diákok várhatóan október közepén juthatnak hozzá. A következő tanévekre vonatkozó hitelösszegeket a Diákhitel Központ köteles a tanulmányi félév kezdete előtt 30 nappal két országos napilapban, illetve hirdetményként a felsőoktatási intézményekben és az Oktatási Közlönyben közzétenni. A hallgatói kölcsön legmagasabb havi összegét 2003-tól a kormány rendeletben állapítja meg.

A hitelt december 15-ig, illetve a következő félévben május 15-ig lehet kérelmezni, a hitelösszeg esetleges megváltoztatásáról pedig szeptember 31-ig illetve február 28-ig kell dönteni.

A törlesztéseket legkorábban 2003. január 1-jével kell elkezdeni. Ennek mértékét a kormányrendelet a személyi jövedelemadó köteles jövedelem 6 százalékában szabja meg, amelyet a Diákhitel Központ a kormány jóváhagyásával legfeljebb 1 százalékkal változtathat meg, 8 százaléknál magasabbra viszont nem emelheti.

A hitel változó kamatozású, az aktuális kamatot a Diákhitel Központ minden tanulmányi félév kezdetét megelőzően 30 nappal szintén két országos terjesztésű napilapban, a felsőoktatási intézményekben és az Oktatási Közlönyben köteles közzétenni.