A fedett nyomozó vallomásával folytatódott a bombagyáros Clodo pere

A rendőrség által szervezett álvásárlásokban részt vevő fedett nyomozó írásos tanúvallomásának felolvasásával folytatódott hétfőn a Fővárosi Bíróságon az a büntetőper, amelyben Dietmar Clodót, valamint külföldi társait az ügyészség bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanószerrel való visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolja.

A vádirat szerint Leonyid Kolcsinszkij másodrendű vádlott a "bombagyárosként" ismert elsőrendű vádlott, Dietmar Clodo irányításával, valamint Vlagyimir Volkov harmadrendű vádlott közreműködésével nagy mennyiségű robbanóanyagot állított elő, és több pokolgépet készített. Ezekből kettőt értékesítettek is.

A bíró által felolvasott nyilatkozatában a fedett nyomozó részletesen beszámol mind az 1998 május elejei mintavásárlásról, illetve az azt megelőző eseményekről, mind a mintegy egy hónappal későbbi második álvásárlás előkészítéséről.

Clodo a rendőrtiszt beszámolójára tett észrevételei során kiemelt több olyan állítást is, amely szerinte ellentétes - a rendőrséggel együttműködő, az ügyletek bonyolításában részt vevő - Borisz Grubin vallomásában elhangzottakkal. Utalt arra is, hogy a nyomozó vallomásában tolmácsolás útján, illetve hallomásból szerzett információkat ismertet. Pedig a rendőrtiszt Clodo szerint nem ítélhette meg érdemlegesen, hogy a tolmácsolás hiteles volt-e.

Az elsőrendű vádlott mellette szóló bizonyítékként értékelte a nyomozó által említett, a tárgyalásokat rögzítő rejtett videokamerát. Mint elmondta: nem lett volna értelme a saját bűnösségét bizonyító felvételeket készítenie. A videoszalagokkal a rendőrséggel szintén együttműködő Leonyid Szteciura ellen kívánt bizonyítékot szerezni, a kazetták azonban a rendőrségi házkutatáskor eltűntek.

Leonyid Kolcsinszkij - a bíróság által is összefüggéstelennek és értelmezhetetlennek ítélt - hozzászólásában az ügy több olyan részletéről is beszámolt, amely szerinte bizonyítja: ő is együttműködött a rendőrséggel, illetve amint azt korábbi vallomásában állította, az egész ügynek Clodo provokálása volt a célja.

A másodrendű vádlott elmondta azt is: megegyezett Tonhauser László egykori rendőr ezredessel, hogy ha segít kompromittálni Clodót, akkor ellene nem emelnek vádat.

Leonyid Kolcsinszkij hozzászólását végül a bíróság félbeszakította, miután többszöri felszólításra sem korlátozta észrevételeit a nyomozó vallomására, és a bíró úgy ítélte meg, hogy kezdte komolytalanná tenni a tárgyalást.

Vlagyimir Volkov nem kívánt reagálni a felolvasott vallomásra, arra hivatkozva, hogy egy - a bíróságnak is bemutatott - bulvárlapcikkben minden mondandója szerepel. A tárgyaláson kérte szabadlábra helyezését, ezt azonban a bíróság megtagadta.

Korábban:

A bombagyáros Clodó ellen vallott egy orosz tanú