Torgyán a Nagyboldogasszonyhoz fordul a Fidesszel szemben

Országos Földvédelmi Bizottságot alakított az FKGP vezetése, élén Torgyán József pártelnökkel. Első teendőjuk lesz az augusztus 15-i ökumenikus könyörgés megszervezése, amelyben a Nagyboldogasszony segítségét kérik, hogy ne jusson idegenek kezére a magyar föld. Torgyán közölte: ha a könyörgés nem segít, útlezárásokkal tiltakoznak majd. A Fidesz elnöke ugyanakkor úgy véli: nem útlezárásokra van szükség, hanem a szükséges törvényeket kell megalkotni.

Torgyán József ismét árulónak nevezte a koalíciós partner Fideszt. Miután Brüsszelben, a csatlakozási tárgyalások során lezárták a tőke szabad áramlásáról szóló részt, kiderült, hogy a belépés után bizonyos idővel külföldiek is hozzájuthatnak földtulajdonhoz Magyarországon.

Az FKGP Földvédő Bizottságokat szervez minden megyében, szórólapokon hívják fel a figyelmet akciójukra. Augusztus 15-én minden megyében ökumenikus könyörgést tartanak, amelyben a Nagyboldogasszony segítségét kérik, hogy ne jusson idegen kézbe a magyar föld.

Megyénként 3 tagú földvédő bizottságot hoznak létre, amelynek egyik tagja a kisgazdapárton kívüli agrárszakember kell legyen.

Torgyán szerint ugyanis a magyar földet idegenek kezére akarják juttatni, és a Fidesz árulást követett el ebben az ügyben. Szerinte ugyanis legalább 10 éves moratóriumot kellett volna hirdetni, majd pedig külföldi mintára olyan szigorú kritériumrendszert kellene kiépíteni, ami garantálja, hogy külföldiek nem vehetnek termőföldet Magyarországon. Az FKGP azonban továbbra is a koalíció tagja marad, mert négy évre írták alá a szerződést - mondta a pártelnök. Amennyiben az augusztus 15-i akció nem vezet eredményre, akkor tüntetésekkel, útlezásárokkal tiltakoznak tovább.

Torgyán ugyanakkor közölte: 2002-ben csak olyan párttal lépnek koalícióra, amelyik megvédi a földterületeket.

Torgyán a normatív földalapú támogatás összegét is felemelné. A jelenlegi hektáronkénti 12 ezer forintot idén 25 ezerre, 2002-ben 50 ezerre emelné, a csatlakozásra pedig 100 ezerre növelné, mert a kisgazda pártelnök szerint az EU-ban ennyit kap egy gazda.

A pártelnök azért is bírálta Orbán Viktort, mert "úgy tesz, mintha eredméynes harcot vívna a zsebszerződések ellen". Torgyán szerint "a valóságos küzdelmet csak a kisgazdapárt tudná megvívni, ahogy korábban is tette".

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke az [origo]-nak eljuttatott közleményében tudatta: a Fidesz "a magyar földtulajdonosok érdekeit védő, kedvező eredményekkel járó lépésnek" tartja az EU-val kötött megállapodást. Ezt követi majd a helyben lakó földtulajdonosok, illetve a Nemzeti Földalap elővásárlási jogáról szóló törvény megalkotása. Ebben jelentős szerepet szánnak az FKGP által jelölt földművelésügyi miniszternek. "A hazai gazdák érdekeinek védelmében nem útlezárásokat, blokádokat kell tervezgetni, hanek közös munkára van szükség, amellyel meg tudjuk akadályozni a spekulációs célú földvásárlásokat" - közölte Pokorni.

[origo]

Korábban:

Torgyán utálja már a Fideszt, de nem szakít vele