Eddig ismeretlen "olajbűnöző" adta fel magát

A nyolc-tíz éve húzódó olajügyek egyik legrejtélyesebb fordulata következett be Csongrád megyében azzal, hogy feladta magát egy férfi, aki magára vállalta az évtized olajperének nevezett ügy szinte valamennyi vádpontját. A Csongrád Megyei Bíróság néhány hónapja meghozott jogerős ítélete szerint az ötvenhárom elítélt összesen százhuszonkét év börtönbüntetést kapott, és 60 millió forint pénzbüntetést kellett megfizetniük vélt vagy valós bűncselekményeik miatt.

A "bíróság előtt az olajmaffia" néven ismertté vált perben nyolc-tíz éve elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el 53 személyt, akik többsége a tárgyaláson találkozott először egymással. A szövevényes ügy végére néhány hónapja tett pontot a Csongrád Megyei Bíróság azzal, hogy a vádlottak többségét börtön- és pénzbüntetésre ítélte. A több milliárd forintos adócsalást azonban most magára vállalta egy férfi, aki azt állítja, az elítéltek döntő többsége ártatlan. A Magyar Hírlap információi szerint a férfi az APEH Bűnügyi Igazgatóságának Csongrád Megyei Nyomozó Hivatalánál jelentkezett. Az ügy érdekessége, hogy S. D. neve az olajügyekben soha nem merült fel. Ezt megerősítette Pancza István is, aki az Országgyűlés olajbűnözést vizsgáló eseti bizottságának egykori tagjaként foglalkozott az üggyel. A Csongrád megyei országgyűlési képviselő szerint kevés az esély arra, hogy az olajbizottság újratárgyalja az esetet a mostani fejlemények miatt, hiszen a testület mandátuma megszűnt.

Amennyiben a nyomozás alátámasztja S. D. bűnösségét, akkor a jelenleg börtönbüntetéseket töltő elítéltek egy esetleges perújrafelvétel után szabadlábra kerülhetnek, illetve, akik még nem kezdték meg büntetésük letöltését, nem kell börtönbe vonulniuk. Szakértők példa nélkülinek tartják az esetet, és arra a tényre hívják fel a figyelmet, hogy az önmagát feladó férfi ellen elévülés miatt nem indulhat eljárás, így nem zártható ki, hogy az elítéltek ezzel az ügyvédi trükkel próbálják megúszni a börtönbüntetést.

A Szegedi Városi Ügyészség mindenesetre perújítási nyomozást rendelt el adócsalás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt. A nyomozás lefolytatásával az APEH Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Nyomozó Hivatalát bízta meg. Az adónyomozók a büntetőeljárást soron kívül folytatják le. Bár ennek kimenetele meglehetősen kétséges, hiszen az Alkotmánybíróság éppen tegnap döntött úgy: alkotmányellenes, hogy feles törvényben ruházták fel nyomozati jogkörrel az APEH-hivatalt.

Ajánlat:

Az [origo] összefoglalója az olajügyekről