Rejtély, kik és miről tárgyaltak vadászgépügyben

Tárgyalást folytattak hétfőn az F-16-osok beszerzése kapcsán. A honvédelmi miniszter szerint a nemzetbiztonsági kabinet szakértői vizsgálták az amerikai ajánlatot. Ilyen csoport a Népszava információi szerint azonban nem működik a kormány mellett. Így valójában nem tudni, kik folytattak megbeszélést. A lap úgy értesült, ebben a kormányzati ciklusban várhatóan már nem születik végleges döntés a vadászgépekről.

A honvédelmi miniszter hétfői közlése szerint a nemzetbiztonsági kabinet szakértői ma tárgyaltak az F-16-os vadászrepülőgépek beszerzéséről. Mint ismertette, az amerikaiak ajánlatának egy kiegészítő része az elmúlt hét végén érkezett a Honvédelmi Minisztériumba. Póda Jenő, a kormányfő biztonságpolitikai tanácsadója elmondta: nem tud arról, hogy az F-16-osokról tanácskoztak volna a nemzetbiztonsági kabinet szakértői - őt nem értesítették.

Népszava információi szerint a kabinet mellett nem is tevékenykedik olyan szakértői csoport, amely az F-16-osokkal összefüggésben bármiféle elemzést készítene, legfeljebb a honvédelmi tárca mellett kell keresni és lehet találni ilyen hozzáértőket. Másrészt, értehetetlen, mi vizsgálandó újra az F-16-osok körül, hiszen az gépbeszerzésre vonatkozó összehasonlító tanulmány már elkészült. A minisztérium már korábban lezárta az előterjesztést, csupán a múlt héten érkező kiegészítő dokumentumokat juttatta el a kabinethez, ám a továbbiakban nem illetékes az ügyben - nyilatkozta a honvédelmi tárca sajtóirodájának vezetője, dr. Joós György.

Mint ismeretes, az amerikai ajánlat érkezésének időpontját három héttel ezelőtt tette közzé az amerikai nagykövetség, miután a Honvédelmi Minisztériumban azt nyilatkozták, nem tudnak arról a gépvásárlási ajánlatról, amelyet a Pentagon ismertetett az amerikai kongresszusban. Eszerint Magyarország a 24 használt F-16-os bérlése mellett további négyet alkatrésznek megvásárolna. A nagykövetség közleményéből kiderült, hogy a magyar kormány április 25-én levélben kért tájékoztatást és árajánlatot 24 darab F-16-os repülőgép ötéves bérletére. Ebben a levélben a magyar kormány arra is kitért - tudatta a nagykövetség -, hogy alkatrészekre is szüksége van ahhoz, hogy a bérlet ideje alatt szervizelje a 24 repülőgépet. Az amerikai légierő szerint az alkatrész-igény kielégítésének legköltséghatékonyabb módja az lenne, ha további négy repülőgépet vennének ki az Egyesült Államok készletéből. Ezeket szét lehetne szerelni, így biztosítva az alkatrész-utánpótlást.

A szaktárca szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a magyar fél értetlenül áll az amerikai információ előtt, miszerint Magyarország a 24 használt F-16-os vadászrepülőgép bérlése mellett további négyet alkatrészforrás céljából megvásárolna; ilyen kéréssel ugyanis nem fordultak az amerikai félhez.

Tekintélyes szakértők szerint az öreg F-16-osok a Lockheed "trójai falovai", mert - mire végleg kivonják őket a hadrendből - nem marad más ésszerű választás, mint az akkorra elkészülő új gép beszerzése. A JSF (Joint Strike Fighter) típust úgy tervezték, hogy felváltsa az F-16-ost. Az amerikai beszerzés egyébként két szempontból is veszteséges megoldás. Először akkor keletkezik jelentős veszteség - illetve többletkiadás -, amikor a MiG-29-esről is átállunk a használt gépekre. A második pedig, amikor a technikailag és harcászati szempontból is elavuló repülőket új generációs - tehát méregdrága - gépekre cseréljük.

A Népszava információi szerint az F-16-osok behozataláról egyébként várhatóan e ciklusban már nem dönt a kormány. Sem a kétéves költségvetésben, sem a honvédelmi tárca hosszú távú terveiben nem szerepel a vadászgépbeszerzés fedezete. A körülbelül 150-200 milliárd forint előteremtése, illetve a különleges létesítmények, szerelőcsarnokok, kiszolgáló egységek és hasonló beruházások megvalósítása, a hajózó, a szerelő és földi üzemeltető személyzet képzése 2005-nél előbb nem lehetséges.