Szivacsos agyvelőgyulladásban halt meg egy nő Kaposváron

Valószínűleg szivacsos agyvelőgyulladásban, az úgynevezett Creutzfeldt-Jakob-kórban halt meg hétfő este egy kaposvári nő a Kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórházban. A szövettani vizsgálatokat Budapesten végzik el.

Az 54 éves nő hat héttel ezelőtt jelentkezett a Kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórház idegosztályán az elbutulás tipikus tüneteivel. A klinikai tünetek alapján felmerült a gyanú, hogy szivacsos agyvelőgyulladásban szenved. A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem neurológiai klinikáján elvégzett vizsgálatok megerősítették a gyanút.

A beteg a szivacsos agyvelőgyulladás klasszikus esetében szenvedett, nem a marhák által terjesztett prion okozta a megbetegedést - közölte az [origo]-val Gimesi Mihály, a Kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórház főigazgató főorvosa. Ez a betegség is a központi idegrendszert támadja meg, de ez egy kromoszóma-betegség.

A nőt visszaszállították Kaposvárra, ahol hétfőn elhunyt. A továbbiakban Budapesten szövettani vizsgálatokat végeznek, hogy megerősítsék a diagnózist. Ennek a betegségnek az előfordulási aránya fél-egy a millióhoz - tette hozzá Gimesi.

[origo]