Abu Mohamed vizsgálói rács mögé kerültek

A Népszava információi szerint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának egyik korábbi századosát és őrnagyát vette őrizetbe tegnap a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. Az eltussolt büntetőügyek és bűnözők mentegetése miatt indult eljárásban több gyanúsított is vizsgálója volt Abu Mohamed és társai ügyének.

Két magas rangú rendőrtisztet vett őrizetbe tegnap a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a székesfehérvári "maffiaügyben" - tájékoztatta a Népszavát a Legfőbb Ügyészség. A Népszava szerint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának egyik volt századosát és őrnagyát fogták el tegnap. Úgy tudjuk, hogy O. Zoltán őrnagy - aki tegnapig a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője volt - vette őrizetbe Abu Mohamedet és néhány társát még 1999 decemberében.

Mint ismert, a Székesfehérváron eltussolt büntetőügyek és félrevezetett nyomozások ügyében június 19-én indított nyílt nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, miután operatív akciót követően az igazságszolgáltatásba szivárgott bűnözői körről szereztek információt. A Legfőbb Ügyészség - a nyomozás titkosságára való tekintettel - csupán annyit árult el, hogy a gyanúsítottak szervezett bűnözői csoportok elleni akciókat hiúsítottak meg, ezekkel összefüggő információkat adtak ki, illetve dezinformálták a hatóságokat a bűnözők tevékenységéről. Ez is bizonyítja, hogy az eljárás szorosan kötődik a szervezett bűnözéshez. Ennek ugyan - egyes vélemények szerint - ellentmondani látszik, hogy bűnszervezet létrehozása nem szerepel a gyanúsítások között. A büntetőeljárásnak - a kedden őrizetbe vett századossal és őrnaggyal - már tizennégy gyanúsítottja van. Hét rendőr - köztük több magas beosztású is -, egy volt rendőr, ügyész, ügyészségi nyomozó, büntetés-végrehajtási tiszthelyettes, két ügyvédnő és egy civil személy.

Őket bűnszövetségben elkövetett hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel, bűnpártolással, államtitoksértéssel, valamint különleges személyes adatokkal visszaéléssel gyanúsítják. Az ügyben jelenleg heten vannak előzetes letartóztatásban. A Népszava értesülése szerint vádalku nyomán szerzett információ áll a székesfehérvári rendőrök, ügyészek, ügyvédek letartóztatása mögött.

A Népszava hivatalosan meg nem erősített információi szerint a nyomozó hatóság alkut kötött egy olyan személlyel, aki közeli kapcsolatban állt az Abu Mohamed vezette, székesfehérvári alvilágot részben uraló bűnszervezettel. Abu Mohamed 1999 decemberétől ül jó néhány társával együtt előzetes letartóztatásban.

A jordán férfit áprilisban, bűnszövetségben elkövetett zsarolás, csalás miatt, nem jogerősen 7 évi börtönbüntetésre ítélte a Fejér Megyei Bíróság. Az elsőfokú ítélet szerint az Abu Mohamed vezette csoport például a Chilkó és Császár Magán-nyomozóiroda segítségével szerzett személyes adatokkal zsarolta és félemlítette meg áldozatait, de megfelelő díjazás fejében követeléseket is érvényesítettek, vagyoni vitákat rendeztek. Az iroda ügyvezetője, Szalay Antal egykori rendőrtiszt két évet kapott. Őt egyébként nem jogerősen többrendbeli államtitoksértés miatt kétévi börtönbüntetésre is ítélték.

A Székesfehérváron maffiózókat mentegető hatósági személyek ügyében indított nyomozás két gyanúsítottja is szereplője az áprilisban első fokon befejeződött maffiapernek. A most többrendbeli vesztegetéssel gyanúsított G. Ildikó ügyvédként, a rendőrségi kapcsolatainak felhasználásával gyanúsított M. Ákos - aki mellesleg Abu igen jó barátja - pedig nyolcadrendű vádlottként. Ő egy év két hónap börtönbüntetést kapott. A Népszava információi szerint az ügyben letartóztatott rendőrök is "jól ismerték" az Abu-ügyet, hiszen ők vizsgálták. A legutóbb őrizetbe vett tisztek közeli munkatársai voltak a már előzetes letartóztatásban lévő rendőröknek.

A hétfőn bűnsegédként elkövetett hivatali visszaéléssel meggyanúsított másik székesfehérvári ügyvédnő, P. M. egyébként G. Ildikó kollégája volt. Ő egy esetben 100 ezer forintot továbbított postásként egy rendőrnek, hogy M. Ákos ittas vezetés miatti ügyét "elrendezzék".