A Fidesz-tervek nem számolnak önálló MDF-frakcióval

Hétfőn tárgyalta az MDF elnöksége a Fidesz pénteken tett választási együttműködési ajánlatát, miközben több megyében a két párt szervezete már megkötötte a maga megállapodását. Ám ha a Demokrata Fórum vezetői mégsem tartják alkuképesnek a Fidesz elképzelését, akár a helyi paktumokat is felrúgják. Csapody Miklós, az MDF politikusa tart attól, hogy a legnagyobb kormányzópárt ellenzi a Demokrata Fórum önálló frakciójának létrehozását 2002-ben. Fideszhez közel álló politikus a Magyar Hírlapnak megerősítette: a legnagyobb kormányzópártnak ez a célja.

Az MDF választási együttműködési ajánlatában 44 közös képviselői helyet kért partnerétől, továbbá azt, hogy Dávid Ibolya a Fidesz országos listáján Orbán Viktor után a második helyet kapja meg. Azt is kérte a Demokrata Fórum, hogy a területi listákon egy-egy képviselőjük a második helyen szerepeljen, hiszen akkor biztos befutók, és frakciót alapíthatnak a választások után a parlamentben. A Fidesz az MDF támogatottságához képest túlzottnak tartotta Dávid Ibolya igényét.

A pénteki tárgyalásoktól függetlenül több mint három megyében megállapodott a Fidesz az MDF-fel a választási együttműködésről. Horváth Balázs egykori belügyminiszter újraindulását és Ékes József ajkai polgármester jelölését támogatja a Fidesz Veszprém megyei szervezete.

Kovács Zoltán, a megyei szervezet elnöke a Magyar Hírlapnak csak annyit mondott, szóbeli megbeszélést folytattak a Demokrata Fórum vezetőivel, most megvárják, mit dönt az országos elnökség. Horváth Balázs a Magyar Hírlapnak informális megállapodásról szólt, mint mondta, nem- csak az egyéni választókerületek jelöltjeiben, hanem a területi lista helyeiben is egyetértettek, sőt az önkormányzati választásokról is szót ejtettek. Információink szerint Fejér és Pest megyében is egyetértésre jutottak a helyi szervezetek.

Csapody Miklós, az MDF országgyűlési képviselője kifogásolja, hogy az ő választókörzetében - ahol harmadszor nyert egyéni képviselőjelöltként - a Fidesz továbbra sem támogatja jelölését, ez is kiderült a pénteki tárgyaláson. A politikus szerint Herényi Károlyt, az MDF szóvivőjét a Békejobb miatt nem tartja kívánatosnak a Fidesz, de azt nem tudja, hogy a legnagyobb kormányzópárt politikusai őt miért nem kedvelik. Kijelentette, újra indul, ha kell, Fidesz támogatás nélkül. Kétségtelen, hogy a Fidesz nem támogatja az MDF kérését a területi listák második helyéről, mondta lapunknak Csapody. Az MDF célja, hogy a mainál nagyobb frakciót alakíthasson az Országgyűlésben, ám ha a Fidesz-listára kerülnek a Fórum politikusai, és a legnagyobb kormányzópárt dönti el, hogy kit hajlandó felvenni és kit nem, akkor nem lesz önálló képviselőcsoportja az MDF-nek - állapította meg Csapody.

A Magyar Hírlap információja szerint, a legnagyobb kormányzópárt úgy tervezi, hogy az MDF-es képviselők - mint ahogy a kereszténydemokraták - a Fidesz frakciójában üljenek. Fideszhez közel álló politikus szerint az MDF-nek két lehetősége van: vagy most elfogadja és feladja a párt függetlenségét, ez esetben bekerül a parlamentbe. Ha viszont egyedül indul a választásokon, akkor nem éri el a parlamenti küszöböt.

A Magyar Hírlap által megkérdezett fideszes megyei elnököket arról, hogy megtárgyalták-e az MDF ajánlatát, és kialakították-e véleményüket. Kiderült, több megyei elnök még nem is kérte a helyi szervezetek álláspontját, ezért azt az országos elnökség sem ismerheti. Bács-Kiskun, Békés megyében még nem született álláspont. A Győr megyei elnök pedig Pokorni Zoltán kedvenc mondását idézte, "akkor kell átkelni a hídon, ha odaérünk".