A melegek hétfőn tüntetnek az óbudai polgármester és a Sziget szervezői ellen

A Háttér Baráti Társaság a Melegekért szervezet hétfő délutánra demonstrációt szervez az óbudai polgármesteri és a Sziget szervezői között történt megállapodás miatt, miszerint a meleg szervezeteket kitiltják a Szigetről. A tüntetők valószínűleg a Sziget irodája, és a III. kerületi Polgármesteri Hivatal előtt fognak felvonulni.

Mocsanaki László, a szervezet elnöke szerint megbocsáthatatlan, hogy a Sziget aláírta azt a megállapodást, ami kizárja a meleg szervezeteket az eseményről. A Háttér három más egyesülettel közösen ( köztük a Habeas Corpus melegek jogait védő szervezettel) éppen tegnap adta be egy sátorra a pályázatát a civil szervezetek utcájába. Az elnök kíváncsi, hogy a történtek után lehetőséget kapnak-e a részvételre.

Tarlós tegnap többször is kijelentette, hogy nem engedélyezi a meleg szervezetek programjait a Szigeten. A polgármester egy új, kulturális programoknak helyt adó sátor miatt háborodott fel, ahol eredetileg a homoszexualitással kapcsolatos előadás is szerepelt a tervekben.

A tárgyaláson viszont nem esett szó a civil szervezetek utcájáról, ahol a melegszervezetek évek óta képviseltetik magukat. Tarlós István az [origo]-nak elmondta, ő nem gondolt arra, hogy a melegszervezetek is a civil szervezetek körébe tartozhatnak. A polgármester szerint a homoszexualitást érintő mindenfajta közösségi program káros hatással lehet a Szigeten megjelenő több tízezer fiatalra. Tarlós nem érti, hogy miért támadják döntése miatt. Úgy véli, hogy a Szigetre látogató fiatalok szülei is elleneznék, hogy gyerekeik egy melegek szervezte programon vegyenek részt. A polgármester még hozzátette, hogy véleményét nem tartja diszkriminatívnak, hiszen ő egyetlen melegnek sem tiltja meg, hogy látogatóként részt vegyen a fesztiválon.

Dr. Kárpáti József a Háttér egyesület jogásza az [origo]-nak elmondta, hogy az ügyben jogi lépéseket tervez, amelyet az elkövetkezendő napokban nyilvánosságra is hoz.

[origo]