A melegszervezetek alkotmányt ajándékoztak Tarlós Istvánnak

A melegszervezetek jósolta 1000-2000 embernél jóval kevesebben, mindössze 250-en-300-an mentek el a Tarlós István III. kerületi polgármester elleni tüntetésre. Egy kisteherautó platóján kialakított színpadon folyamatosan váltották egymást a szónokok. Eközben a főtéren az aktivisták rózsaszín háromszögeket osztogattak és aláírást gyűjtöttek, amelyeket később, a tüntetés megkoronázásaként, a polgármesternek tanulmányozásra átnyújtott magyar alkotmányhoz csatoltak.

Óbudán, a Fő téren fél hat körül már mindenki arra várt, hogy elkezdődjön a Tarlós István polgármester elleni tüntetés. A színpadot egy kisbusz platóján rendezték be, közvetlenül a hivatal bejárata előtt. Az épület ablakából ki bátrabban, ki félénkebben csak a függöny mögül kikukucskálva figyelte az utcán zajló eseményeket. Néhány privilegizált fotós az épület erkélyéről kattogtathatta gépét, a média többi képviselője kénytelen volt beérni annyival, hogy a tömegből készítse el anyagát. A tüntetést megszakítva egyperces gyászszünettel emlékeztek a szervezők a holokauszt homoszexuális áldozataira.

A jelenlevők nagy része viselte a meleg szolidaritás jelképét, a rózsaszín háromszöget. Sokan nemzetiszínű szalagot is feltűztek, jelezve ezzel, hogy ők meleg állampolgárként tagjai a magyar nemzetnek. Néhány fiatalabb, homoszexualitását nyíltan felvállaló tüntető a nemzetközi melegmozgalom jelképeként szivárványszínű zászlóba burkolódzott, vagy a meleg büszkeség napi trikót vette fel a tüntetésre. A tömegben ismert politikusok is feltűntek, az SZDSZ-es képviselő Fodor Gábor és Eörsi Mátyás, valamint a volt SZDSZ-es politikus Tamás Gáspár Miklós jelenlétével vállalt szolidaritást a meleg kisebbséggel.

A szónokok részben saját véleményüket mondták el, részben a politikai élet szereplőinek üzenetét tolmácsolták. Juhász Géza, a Habeas Corpus, a bántalmazott nők, gyermekek és szexuális kisebbségek jogait védő szervezet nevében kijelentette, hogy azt a hazugságot kell megcáfolnia, miszerint a melegszervezetek meleg propagandát folytatva, ráerőszakolják a melegséget a fiatalságra. Juhász elmondta, hogy szervezetük a lakosság 70-80 százalékát adó nők, kisgyerekek és szexuális kisebbségek jogainak védelmében lép fel, legyen szó erőszakról, megaláztatásról vagy kirekesztésről.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivői testületének tagja az emelvényre lépve előbb Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnökének üzenetét tolmácsolta. A pártelnök ígéretet tett arra, hogy az SZDSZ a parlamentáris lehetőségeit felhasználva mindent meg fog tenni a magyarországi kisebbségek jogainak védelmében. Gusztos saját beszédében azt mondta, hogy Magyarországon nem lehet nyilvános rendezvényről egyetlen kisebbséget sem kitiltani, mert egy demokratikus országban nem lehet különbséget tenni az állampolgárok között.

Szerinte egyetlen demokratikus úton megválasztott politikusnak sincs felhatalmazása arra, hogy a kisebbségek ellen forduljon, aki pedig ezt elfelejti, az nem méltó a posztjára.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere üzenetét Mocsonaki László, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért elnöke olvasta fel. A főpolgármester szerint a Pepsi Sziget rendezvénye, létrehozásától fogva lehetőséget adott arra, hogy azon a kisebbségek is bemutatkozhassanak, lehetőséget teremtve ezzel a másság széles körű elfogadtatására, a kirekesztés, a gyűlöletkeltés és a diszkrimináció visszaszorítására. A főpolgármester úgy gondolja, a polgároknak nincs szükségük arra, hogy megkíméljék őket a döntések felelősségétől, és nincs szükségük arra, hogy helyettük döntsenek.

A szocialisták részéről Kósáné Kovács Magda, a parlament emberi jogi bizottságának elnöke juttatott el közleményt a szervezőkhöz, amelyben támogatásáról biztosította a meleg kisebbség jogvédő harcát, és bírálta azokat a politikai vezetőket, akik a kezükben levő bélyegzőt a hatalom jeleként értékelik. Donáth László szocialista képviselő és evangélikus lelkész üzenete csak két mondat volt, ám mégis hatalmas tetszést váltott ki a publikumban. Donáth azt üzente a tüntetőknek és a polgármesternek, hogy isten nem tesz különbséget ember és ember között, így azt ember sem teheti meg.

A civil szervezetek is hallatták hangjukat az eseményen. A Roma Polgárjogi Alapítvány közleményében elítélt minden beavatkozást a civil társadalomba, a Fiatal Zöldek szónoka pedig dilettáns vezetőnek nevezte Tarlós Istvánt, akit szerintük ráadásul a kormány is támogat abban az akciójában, amely egy kisebbséget tesz bűnbakká.

A demonstráció megkoronázásaként a szervezők, a tömeg ovációja közepette, egy kinyomtatott és bekötött alkotmányt vittek be az épületbe, hogy átnyújtsák azt a polgármesternek. A tüntetés fél hétkor már véget is ért, mert a rendezők csupán egyórás rendezvényre kaptak engedélyt. A tömeg lassan kezdett feloszlani, azzal a néhány bámészkodó, olykor be-be kiabáló nyugdíjas közönséggel együtt, akik a tér jobb oldaláról, távolról figyelték az eseményeket.

Tarlós István a múlt héten közölte, hogy nem járul hozzá az idei Pepsi Sziget megrendezéséhez, ha a szervezők nem mondanak le a meleg szervezetek felvilágosító programjairól. A Sziget szervezői alá is írták az erről szóló megállapodást. A titkos szerződés azonban kiszivárgott, és annak tartalma hatalmas felháborodást váltott ki a melegek és a kisebbségi jogvédő szervezetek körében. A szervezők eleinte arra hivatkoztak, hogy minden meleg programot meg akartak tartani, csak formálisan kötöttek kompromisszumot a polgármesterrel. Miután egyre többen - elsősorban éppen a meleg szervezetek - jelezték, hogy lemondják részvételüket a rendezvényen, a szigetesek bocsánatot kértek, majd közölték, hogy semmisnek nyilvánították a megállapodást. Az ügy országos szintű vitát váltott ki a melegekről és a homoszexualitásról. Tarlós István polgármester nyíltan támadta a melegek elfogadtatására irányuló törekvéseket, s a hozzá csatlakozó konzervatív szervezetekkel együtt beteges jelenségnek állította be a homoszexualitást. Akcióját diszkriminatívnak nyilvánította az SZDSZ és az MSZP is. A kormánypártok azonban nem csatlakoztak a polgármestert elítélők csoportjához, sőt a Fidesz és az MDF III. kerületi szervezete közleményében Tarlós mellé állt.

Bognár D. Ákos

Korábbi cikkünk:

Legalább ezer embert várnak a melegszervezetek tüntetésére