Várhatóan hétfőn érkeznek Magyarországra az amerikai légierő szakértői, akik az Egyesült Államok F-16-os vadászrepülőgépekkel kapcsolatos ajánlatáról tájékoztatják a honvédelmi tárca illetékeseit.

Az amerikai ajánlat egy része július 6-án érkezett meg a szaktárcához, ennek tartalmáról azonban nem árult el részleteket a honvédelmi miniszter.

Az ajánlat érkezésének időpontját június 22-én közleményben ismertette az amerikai nagykövetség, miután a Honvédelmi Minisztériumban azt nyilatkozták, hogy nem tudnak arról a gépvásárlási ajánlatról, amelyet a Pentagon ismertetett az amerikai kongresszusban.

A tárca szóvivője ekkor úgy nyilatkozott, hogy a magyar fél értetlenül áll az amerikai információ előtt, miszerint Magyarország a 24 használt F-16-os vadászrepülőgép bérlése mellett további négyet alkatrészforrás céljából megvásárolna; ilyen kéréssel ugyanis sem az amerikai, sem a svéd félhez nem fordultak.

A nagykövetség az F-16-os repülőgépügylet körüli félreértés tisztázására kiadott közleményéből kiderült, hogy a magyar kormány április 25-én levélben kért tájékoztatást és árajánlatot 24 darab F-16-os repülőgép ötéves bérletére. „Ez az árra és a technikai adatokra vonatkozó, nem kötelező érvényű érdeklődés volt, ami megszokott gyakorlat minden olyan ország esetében, amely repülőgép vásárláson vagy bérleten gondolkozik. Ez lényeges abban a folyamatban, hogy kellően lehessen értékelni egy fejlett harci repülőgépre vonatkozó ajánlatot”, állt a közlésben.

Ebben a levélben a magyar kormány arra is kitért - tudatta a nagykövetség - alkatrészekre is szüksége van ahhoz, hogy a bérlet ideje alatt szervizelje a repülőgépeket.

A nagykövetség közleménye szerint kongresszushoz intézett értesítésben az amerikai légierő javasolta, hogy az alkatrész-igény kielégítésének legköltséghatékonyabb módja az lenne, ha további négy repülőgépet vennének ki az Egyesült Államok készletéből. Ezeket szét lehetne szerelni, így biztosítva az alkatrész-utánpótlást.

Korábbi cikkünk:

Áprilisban kért ajánlatot a magyar kormány az amerikai repülőgépekről

Rejtély, kik és miről tárgyaltak vadászgépügyben