Az MTV tagadja Pető Iván vádjait

Pető Iván szabad demokrata képviselő szerint megkárosította a Magyar Televíziót Mendreczky Károly, a köztévé szerdán megválasztott elnöke. Mendreczky - akkor még ügyvezető alelnökként - ugyanis megválasztása előtt olyan szerződést kötött egy külsős céggel, az In Média Kft.-vel, ami jelentős bevételektől foszthatja meg a köztévét. Az MTV szerint viszont jelentősen nőttek reklámbevételei az említett szerződésnek köszönhetően.

A képviselő szerint érthetetlen, hogy miért éppen ezzel a szerinte senki által sem ismert céggel kötöttek szerződést. A szerződés aláírására ráadásul azután került sor, hogy az MTV tavaly év végén a reklámidő értékesítésével megbízott ARBOmédia Kft.-vel éppen azért bontott szerződést, mert nem akarták, hogy külső cég komoly jutalékért értékesíthesse a reklámokat.

Ráadásul Szabó László Zsolt volt elnök már korábban szorgalmazta, hogy az In Média adhassa el a reklámidőt, de Szabó felvetését éppen azzal utasította el az MTV kuratóriuma, hogy nem akarnak bevételtől elesni. Ennek ellenére Mendreczky június 1-jén aláírta az említett szerződést az In Médiával.

Pető Iván az SZDSZ Tetthely címen indított akciósorozata részeként hívta fel a szerződéskötés általa vélt visszásságaira a figyelmet a Magyar Televízió székháza előtt.

Pető vádjaival kapcsolatban az MTV sajtóosztálya közölte: a köztévé reklámidejének értékesítésével korábban megbízott ARBOmédia céggel azért bontottak szerződést, mert keveselték a bevételeket. Ezek után átmeneti megoldásként látta el az MTV Rt. Értékesítési Igazgatósága a reklámidők eladásával kapcsolatos teendőket. Mivel az igazgatóságnak nem volt elég embere a feladatokra, Mendreczky a közszolgálati tévé kuratóriumi elnökségének beleegyezésével átmeneti időre kötött szerződést az In Média Kft. - vel.

Mendreczky - Pető állításával ellentétben - az MTV érdekeinek figyelembe vételével járt el az ügyben. Ugyanis az In Média tevékenysége alatt jelentősen nőttek a reklámbevételek - állítja az MTV sajtóosztálya.

K. G.