Az RTL Klub információi szerint a rendőrség befejezte a nyomozást a Deésy Géza által kirobbantott kazettaügyben. Torgyán Attila ellen - ügyvédje szerint - nem gyűlt össze elegendő terhelő bizonyíték, ezért ellene nem javasol vádemelést a rendőrség. Az ORFK sajtóosztálya az [origo] kérdésére közölte: nem ért véget a nyomozás. Lapértesülések szerint az ügy másik érintettjével, a kenőpénz átvételével gyanúsított ügyvédnővel már közölték a nyomozás eredményét és vádemelési javaslattal adhatják át az anyagot az ügyészségnek.

Dr. Bánáti János, Torgyán Attila ügyvédje az RTL Klubnak elmondta: szerinte védencével szemben nincs elegendő terhelő bizonyíték a befolyással való üzérkedéssel kapcsolatban. Torgyán Attila ügyvédje "bizonyos jelekből" arra következtet, hogy védence esetében ejtették a vádat.

A kazettabotrány másik érintettje, Benczéné Tóth Judit esetében viszont a rendőrök vádemeléssel adták át az ügyet az ügyészségnek - az RTL Klub értesülései szerint. Az ügyvédnőt azzal gyanúsítják, hogy a Torgyán-család bizalmasaként ő vette át a három millió forintos kenőpénzt. Az ügyvédnő ezt kihallgatásán elismerte, de azt tagadta, hogy továbbította volna a pénzt.

A nyomozást felügyelő fővárosi főügyészség az RTL Klub információit nem erősítette meg. Az ügyészség ugyanis nem tud arról, hogy a nyomozás befejeződött volna az elhíresült Torgyán-kazetta ügyben.

Az ORFK sajtóosztályán Kiss Éva az [origo] kérdésére azt mondta, hogy az ügyben eljáró nyomozók tájékoztatása szerint az eljárás nem zárult le.

Az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) szervezett bűnözés elleni igazgatósága a volt földművelésügyi miniszter Torgyán József fia, Torgyán Attila ellen befolyással való üzérkedés alapos gyanúja miatt indított nyomozást tavaly év végén.

A gyanú szerint Torgyán Attila azért, hogy elintézze apja, Torgyán József akkori agrárminiszter közbenjárását egy ügyben, hárommillió forint kenőpénzt kért egy magánvállalkozótól. Ezt az összeget a rendőrök gyanúja szerint a "postás", a pénz átvételével megbízott Benczéné Tóth Judit el is fogadta. A pénz átadásáról hangfelvétel készült, amit Deésy Géza vállalkozó rögzített. Torgyán Attilát március közepén hallgatták ki az ORFK nyomozói.

Torgyán Attila végig tagadta az ellene felhozott vádakat, de Benczéné Tóth Judit, aki az ÁPV Rt. felügyelő bizottságának a kisgazdapárt által delegált volt tagja elismerte, hogy átvette a pénzt. Azt azonban tagadta, hogy a hárommillió forintot Torgyán József fiának átadta volna.

[origo]