Bács-Kiskun megyében is ég egy erdő

150 hektáron ég az erdő a Bács-Kiskun megyei Kelebia határában. A tüzet körülbelül 14 órakor jelezték, akkor még csak az avar égett. A tűzoltók rövid időn belül a helyszínre érkeztek, de addigra már lángokban állt az erdő.

A Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: Kelebia úgynevezett vasútkörzeti részén keletkezett tüzet körülbelül 14 órakor jelezték, akkor még csak az avar égett. A tűzoltók rövid időn belül a helyszínre érkeztek, de akkorra már egy kisebb vegyes erdő is lángokban állt. A katasztrófaelhárítók minden erőfeszítése ellenére a lángok tovább terjedtek a szomszédos erdőkre, a bejelentéstől számított egy órán belül már százötven hektáron égett az akácos és a fenyves.

A rendkívüli szárazság miatt a forró szélben gyorsan terjedt a tűz, több lakott tanyát is fenyegetett. Pontos számuk egyelőre még nem ismert, annyi azonban bizonyos, hogy valamennyit már körbeárkolták, s így kivétel nélkül mindet sikerült megóvni a rájuk leselkedő veszélytől - közölte a katasztrófavédelem ügyeletese. Hozzátette: a szél folyamatosan fúj, s több méteres távolságra is átviszi a tüzet az egyik fáról a másikra. A mentési munkákat nehezíti, hogy víztől távol eső területről van szó.

Hétfőn délután hat órakor még nyolc tűzoltóság 39 tűzoltója nyolc fecskendős kocsival és három vízszállító járművel dolgozott a lángok megfékezésén.

Eközben Vas megyében is leégett egy 20 hektáros akácos hétfőn délelőtt. Ott a lángokat délután öt órára sikerült megfékezni.