Berki Ádám ügyvédet javasolja Mádl ombudsmannak

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán Berki Ádám ügyvédet jelölte az adatvédelmi biztosi posztra. Mádl előző választottja, Maczonkai Mihály nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. Az MSZP azt kifogásolta, hogy Maczonkainak nincs adatvédelmi területen jártassága. Berkinek van szakmai ismerete: személyiségi jogban jártas, illetve részt vett adatvédelmet érintő eljárásokban.

A jelölés előtt nem zajlott hatpárti egyeztetés, Berki Mádl személyes jelöltje. Az ügyvéd a Budapesti Műegyetemen, illetve az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett. 11 évig a Fővárosi Bíróság Iparjogvédelmi Tanácsának tagja volt. Elsősorban a személyiségi jog területén szerzett jártasságot, emellett számos adatvédelmet érintő eljárás lefolytatásában részt vett - tudatta közleményében a köztársasági elnök sajtóirodája.

Az ombudsmant a bizottsági meghallgatások után a parlamentnek kell megválasztania. Kinevezéséhez kétharmados támogatásra van szükség. A Fidesz valószínűleg megszavazza Mádl jelöltjét., tehát a döntés ismét az MSZP kezében van.

Nagy Sándor szocialista frakcióvezető az [origo]-nak azt mondta: még túl friss a hír, ezért nem tudja kommentálni Berki jelölését. "Tájékozódni fogunk a jelölt szakmai hátteréről, életútjáról, és ennek megfelelően hozzuk meg döntésünket".

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, általános helyettesét és a kisebbségi ombudsmant egy hónapja, június 19-én választotta meg az Országgyűlés. Mádl Ferenc negyedik jelöltje, az adatvédelmi biztosnak szánt Maczonkai Mihály azonban nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. Maczonkai 198 igen és 123 nem szavazatot kapott.

Az MSZP azzal indokolta döntését, hogy Maczonkainak semmilyen szakmai háttere nincs a poszthoz. Maczonkai szakterülete ugyanis a jogszociológia, bizottsági meghallgatásán maga is elismerte, hogy adatvédelemmel eddig nem foglalkozott. Az SZDSZ pedig ragaszkodott a korábbi ombudsman, Majtényi László újraválasztásához.

Bár az MSZP és az SZDSZ sürgette a köztársasági elnököt, hogy mielőbb kezdjék meg a hatpárti egyeztetéseket az ombudsmanról, ez nem történt meg.

Majtényi mandátuma július 1-jén járt le. Átmenetileg az általános ombudsman, Lenkovics Barnabás foglalkozik az adatvédelemmel, de a hatósági jogköröket - például a titkos iratokba való betekintési jogot, a titkos minősítés feloldását - nem gyakorolhatja. Lenkovics nem vesz át egyetlen, az előde által már elindított ügyet sem.

[origo]

Korábban:

Három ombudsman befutott, az adatvédelmi biztosjelölt elbukott

Mádl a héten jelöl új adatvédelmi ombudsmant