Egy meleg jogvédő szervezet feljelentette Óbuda polgármesterét

A Sziget rendezői szerdán aláírták azt a szerződést, miszerint három, a melegek jogaiért és a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek ellen küzdő szervezet részt vehet a Pepsi Sziget részeként működő "Civil Szigeten". A melegszervezetek azonban csak akkor hajlandóak részt venni a rendezvényen, ha Tarlós István polgármester vagy a Sziget szervezői felbontják az általuk kötött megállapodást. Ma Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport elnöke, hivatali visszaélés bűntette elkövetésének gyanújával fel is jelentette Tarlóst.

Mocsanaki László, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért elnöke szerint a Sziget szervezői nem érzik át erkölcsi felelősségüket az ügyben. Ezért, amíg nem vonják vissza homofób megállapodásukat, addig nem hajlandóak részt venni a fesztiválon. Mocsanaki felhívta a figyelmet, hogy az üggyel már több külföldi médium, köztük a BBC is foglalkozik. A meleg szervezetek pénteki sajtótájékoztatójára meghívták a külföldi média magyarországi képviselőit, hogy felhívják a figyelmet a Magyarországra jellemző szexuális diszkriminációra.

A Habeas Corpus, a bántalmazott nők és a szexuális kisebbségek jogait védő munkacsoport, igazgatója Juhász Géza feljelentette Tarlós Istvánt, mivel szerinte Tarlóssal szemben megfogalmazható a hivatali visszaélés bűntette elkövetésének gyanúja. Juhász nyilvánvalónak tartja, hogy a polgármester akciója jogtalan hátrány okozására irányul, hiszen a Sziget Kft.-t ok nélkül akadályozza jogszerű kulturális és szórakoztató műsoraik, a melegek elleni diszkrimináció megelőzéséről tartandó foglalkozásaik megtartásában. Juhász különben érthetetlennek tartja a Sziget szervezőinek viselkedését, akik előbb aláírják a diszkriminatív megállapodásukat, majd ugyanaznap engedélyt adnak egy rendezvényre, amely a megállapodás szerint megengedhetetlen lenne. Az igazgató elmondta, hogy az ő sátrukban, a beadott programterv szerint a melegek jogainak védelméről, illetve az előítéletek csökkentéséről szóló előadások és tréningek zajlanának, ami Tarlós szerint káros a fiatalságra.

Dr. Simon Tamás, a III. kerület rendőrkapitánya azt közölte az [origo]-val, hogy a Sziget és a polgármester között megszületett megállapodáson csak annak az igazolására szerepel az aláírása, hogy a rendőrség tudomásul vette, hogy az előállt helyzetben, milyen bizonsági feladatatok várnak rá. Simon kiemelte, hogy a rendőrség nem szerződő fél, így a megállapodás tartalmához sincs köze. A rendőrkapitány úgy gondolja, hogy a Pepsi Szigettel kapcsolatban a rendőrség feladata semmi esetben sem terjedhet túl a biztonsági feladatok végrehajtásán.

Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivő testületének tagja, az [origo]-nak elmondta, hogy ők is részt vesznek, a Háttér szervezte hétfői demonstráción, ahol bejelentik: a diszkriminatív megállapodás miatt nem vesznek részt a Szigeten.

A Sziget fesztivál főszponzora, a Pepsi részéről az [origo]-nak úgy nyilatkoztak, hogy a cég a fesztivál névadó főtámogatója, és nem szervezője, így a programok összeállításában a cég nem vállal közvetlen szerepet. Mindemellett a Pepsi Sziget Fesztivál több éves múltja alapján a cég bizonyos abban, hogy a fesztivál egyik programja sem sérti senkinek a személyiségi jogait, így vallási, nemi hovatartozásáról vallott nézeteit és meggyőződését, és nem veszélyezteti a fiatalkorúak személyiségfejlődését és a másként gondolkodók biztonságát sem.

[origo]