Feljelentették a romlott disznósajtot készítő tótkomlósi húsüzem vezetőjét. A súlyos gondatlanság miatt hétfőre már nyolcvanra nőtt a szalmonellával fertőzöttek száma.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés alapos gyanúja miatt hétfőn Békés megye tiszti főorvosa feljelentette a tótkomlósi Komlós Hús KKT. vezetőjét az Orosházi Rendőrkapitányságon.

Kiss Viktória Békés megyei tisztifőorvos elmondta: a súlyos gondatlanság miatt hétfőn már nyolcvanra nőtt a szalmonellával fertőzöttek száma. A megbetegedéseket július első hét végéjén a Komlós Hús KKT által készített disznósajt okozta. A fertőzéseket Békés és Csongrád megyében észlelték.

A feljelentést többek között azzal indokolta a tiszti főorvos, hogy a tömeges ételmérgezést meg lehetett volna akadályozni, mert a Komlós Hús KKT. vezetője már július 7-én, szombaton reggel tudott arról, hogy az általuk gyártott disznósajttól egyesek megbetegedtek, de ezt elmulasztotta a hatóságnak bejelenteni. A tótkomlósi húsüzemben az állategészségügyi hatósággal közösen elvégzett vizsgálat többszörös és alapvető hiányosságokat, szabálytalanságokat tárt fel.

-Az üzemben a technológiai folyamatok átvizsgálása egyértelművé tette a tömeges ételmérgezés okait: a Komlós Hús KKT.-nál az alapanyag beszerzésétől a főzésen, hűtésen, tároláson át az ott dolgozók egészségi állapotáig terjed a szabálytalanságok sora. Ráadásul a disznósajtot vásárlók mellett a tótkomlósi húsüzem hét dolgozója közül kettő is szalmonellával fertőződött meg - mondta Kiss Viktória.

A húsüzem vezetője a büntető-törvénykönyv foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésre vonatkozó paragrafusa mellett megszegte azt az 1990-es miniszteri rendeletet is, amely az ételmérgezés esetén követendő eljárást szabályozza.