Képviselői helyek a Fidesztől a kisgazdaminisztereknek

Képviselő-jelölti helyeket tartogat a Fidesz a kisgazdaminisztereknek, ám az őszi parlamenti ülésszak végéig nem kötnek együttműködési megállapodást, nehogy a legnagyobb kormányzó párt magára haragítsa Torgyán Józsefet, s elveszítse a parlamentben a szavazatok egy részét - tudta meg a Magyar Hírlap Fidesz közeli forrásból.

A Magyar Hírlap információja szerint a Fidesz az MDF-fel folytatott választási együttműködésról szóló tárgyalások alatt tartogat néhány képviselő-jelölti helyet a Szabó János vezette Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége (FKDSZ) tagjainak. A Magyar Hírlap értesülése szerint a legnagyobb kormányzó párt nem kapkodja el az FKDSZ-szel a megállapodást. A Fidesz politikusai tartanak attól, hogy a kisgazdák vezérének ellenségeivel kötött korai egyezséggel magukra haragíthatják Torgyán Józsefet, s akkor az őszi parlamenti üléseken veszélybe kerülne a kormánytöbbség. A kitagadott kisgazdaminiszterek viszont vagy pártot alapítanak, s úgy indulnak a választáson, vagy beülnek a Fidesz frakciójába.

Szabó János honvédelmi miniszter határozottan állította, választásokról nem tárgyalt a Fidesszel. Turi-Kovács Béla, környezetvédelmi miniszter korainak tart bármiféle együttműködést. Gyimóthy Géza, az FKGP főtitkára és az Országgyűlés alelnöke szerint nagy hibát vétene a Fidesz, ha a Gizikét összekeverné a gőzekével. Mint mondta, Orbán Viktor 1998-ban tudta, kivel kell lépnie. A parlament alelnöke emlékeztet 1991-1994 közötti időszakra, amikor Antall József az FKGP-ből kivált kisgazda 36-okkal kötött szerződést. Antall ebbe belebukott, s példaképe sorsára jut majd Orbán Viktor is, ha nem tanul elődje hibájából, jelentette ki a kisgazda főtitkár.

"Csendes megállapodást kötött" Torgyán József az ellenzékkel, állítja Horváth Béla reformkisgazda. A kisgazdák vezére az elkövetkező hetekben, hónapokban az MSZP malmára kívánja hajtani a vizet. Erre következtet a honatya abból, ahogy a pártelnök a "kormány legdühödtebb ellenzékeként lép föl, szélsőbalról támadja a koalíciót és mindezt thürmei hangon teszi" - állítja Horváth.

Gyimóthy Géza visszautasította a reformkisgazda hangnemét és azt a feltételezést, hogy a kisgazdapárt balra tolódna.