Békés és szolid demonstrációt szerveznek Tarlós István ellen hétfő délutánra a melegszervezetek a III. kerületi Polgármesteri Hivatal elé. A tüntetésen a civil szervezetek mellett az SZDSZ és az MSZP politikusai is rész vesznek. A szervezők Tarlós akcióját a szélsőjobb térnyerése jeleként értékelik, ezért úgy gondolják, hogy a demonstráció az összes magyarországi kisebbség jogvédelmét szolgálja.

Juhász Géza, a Habeas Corpus jogvédő szervezet vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy a demonstráción a melegszervezetek mellett a Társaság a Szabadságjogokért, a Fiatal Zöldek és a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen szervezet képviselői is részt vesznek. A tüntetésen Juhász szerint felolvassák Demszky Gábor főpolgármester, Kósáné Kovács Magda, a parlament emberi jogi bizottságának szocialista elnöke és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke nyilatkozatát, és Donáth László szocialista politikus, evangélikus lelkész üzenetét. A helyszínen a szocialista politikusok csak jelenlétükkel demonstrálnak, míg a szabad demokraták részéről Gusztos Péter, az ügyvivő testület tagja beszédet is intéz a jelenlevőkhöz.

Gusztos Péter arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy csak rövid beszéddel készül a demonstrációra. Az SZDSZ politikusa szerint egyetlen demokratikus úton megválasztott politikusnak sincs felhatalmazása arra, hogy a kisebbség ellen forduljon, aki ezt elfelejti, az nem méltó a posztjára. Gusztos beszédében emellett fel akarja hívni a figyelmet, arra, hogy az elmúlt három évben, a jobboldal, a szexuális kisebbségek mellett, az etnikai és vallási kisebbségek ellen is intézett támadásokat.

Mocsonaki István, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért elnöke 1000-2000 tüntetőre számít a mai demonstráción. Az elnök szerint a mai eseményen a szélsőjobb térnyerése ellen lépnek fel, ami az összes magyarországi kisebbség jogvédelmét szolgálja. Mocsonaki úgy látja, az elmúlt hónapokban a melegeket egyre több támadás éri, s ez annak köszönhető, hogy a kormány a melegeket, koncként a szélsőjobboldal elé dobta. Mocsonaki szerint Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke és Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, a Fidesz alelnöke állásfoglalása is azt bizonyítja, hogy a legnagyobb kormánypárt nem hajlandó megvédeni a homoszexuálisok jogait.

[origo]