Nem működhet tovább a szalmonellás disznósajtot árusító bolt

Felfüggesztik a tótkomlósi Komlós Hús KKT. által fenntartott húsüzem, valamint az általa készített, szalmonella baktériummal fertőzött disznósajtot árusító tótkomlósi és mezőhegyesi húsboltok működését. Az ÁNTSZ azután döntött a felfüggesztésről, hogy a hét végén 57 mezőhegyesi és tótkomlósi felnőtt és gyermek betegedett meg a Komlós Hús KKT. disznósajt-készítményétől.

Kiss Viktória, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Békés megyei intézetének vezetője közölte: erre a szigorú intézkedésre azért kényszerült a tisztiorvosi szolgálat, mert a gyártó üzemben a július 4-én és 7-én készített disznósajtból vett minták laboratóriumi vizsgálata szalmonella jelenlétét mutatta ki.

A hét végén 57 mezőhegyesi és tótkomlósi felnőtt és gyermek betegedett meg a Komlós Hús KKT. disznósajt-készítményétől, s ételmérgezés miatt tizenheten jelenleg is kórházi ápolásra szorulnak. Kedden elkészültek az első vizsgálati eredmények, amelyek kimutatták, hogy szalmonella-fertőzésben szenvednek azok, akik ételmérgezés gyanújával a disznósajt elfogyasztása után még szombaton kerültek kórházba. Szerdára pedig kiderült, hogy a eladásra váró disznósajt is baktériummal szennyezett.

A gyártó üzem és a két húsbolt működésének a felfüggesztése addig marad érvényben, amíg az ott dolgozók egészségügy vizsgálata negatív eredményt nem hoz, illetve amíg a tisztiorvosi szolgálat meg nem győződik az általa elrendelt, fertőtlenítőszeres nagytakarítás eredményességéről.