Orbán nem válaszolt a szocialisták kormányzati korrupcióval kapcsolatos kérdéseire

Keller László szocialista képviselő úgy véli, Orbán Viktor miniszterelnök is felelős azért, hogy az agrártárcánál felelőtlenül és megalapozatlanul költöttek el nagyobb állami pénzeket. A képviselő az ügyben több kérdést is feltett a miniszterelnöknek. Orbán helyett Stumpf István kancelláriaminiszter és Vonza András, az agrártárca vezetője válaszolt, ám - az [origo] birtokába került levelek szerint - konkrét feleletet egyikük sem adott.

Keller László (MSZP) szerint a miniszterelnök is felelős az FVM-nél történt visszaélésekért. Úgy véli, az agrártárcánál felelőtlenül és indokolatlanul költöttek el költségvetési pénzeket.

Keller a vélt visszaélések kapcsán - többek között - a következő kérdéseket tette fel a miniszterelnöknek:

"Megvizsgáltatta-e Miniszterelnök Úr, hogy a költségvetési források odaítélésére hatáskörrel bírók és a támogatásban részesülők között milyen közvetlen és közvetett személyi kapcsolat mutatható ki?"

"Megvizsgáltatta-e Ön, hogy az Agrármarketing Centrum Kht. által is támogatott külföldi kiállításokra elszámolt áruminták és ajándékok fuvarlevelei, beszerzési árai és az elszámolt költségek összhangabn vannak-e?"

"Milyen felelősséget vállal Ön mindazért,ami az Ön 3 éves tevékenysége alatt az FVM-nél történt?"

Orbán Viktor nem válaszolt a kérdésekre. Helyette Vonza András földművelésügyi miniszter reagált Keller levelére. Vonza érdemben nem válaszolt a kérdésekre, csak annyit közölt: nem bizonyított, hogy a Keller által kifogásolt ügyek mindegyikében történtek szabálytalanságok. Emellett az agrárminiszter annyit közölt még, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal több, a képviselő által említett ügyben éppen most vizsgálódik, folyamatban lévő ügyről pedig nem adnak ki tájékoztatást.

A szocialista politikus a fenti kérdések mellett még egy levelében megpróbálta megtudni a miniszterelnök véleményét a kormányzati korrupcióról. Ebben a levélben nem az agrárügyekkel kapcsolatos vizsgálatokról érdeklődött a képviselő, hanem Orbán Viktor személyes véleményét és felelősségét firtatta. Azt kérdezi többek között:

"Érez Ön politikai felelősséget a bukott államtitkárok miatt?"

Erre a kérdésre sem válaszolt a miniszterelnök, ismét egyik miniszterére, Stumpf Istvánra, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterre bízta a reagálás lehetőségét. Stumpf - Vonzához hasonlóan - nem válaszolt konkrétan a feltett kérdésekre. Annyit közölt: a miniszterelnök egy tévéinterjúban már kifejtette a bukott államtitkárokkal és a kormányzati korrupcióval kapcsolatos gondolatait, így felesleges lenne azt megismételni.

[origo]