Tarlós a homoszexuális felvilágosítástól védi a fiatalokat

Tegnap reggel óta bizonytalan a melegprogramok sorsa a Szigeten. Tarlós István, Óbuda polgármestere ugyanis félti a Szigetre látogató fiatalok biztonságát. A Sziget szervezői nem határolódtak el a kijelentéstől, sőt a fenyegetett helyzetben aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben vállalták, hogy a Szigeten nem lesznek homoszexuális felvilágosító programok. Az események több emberjogi szervezet tiltakozását kiváltották, és hétfőn tüntetést is szerveznek a nyílt diszkrimináció ellen.

Tegnap reggel óta bizonytalan a melegprogramok sorsa a Szigeten. Tarlós István, Óbuda polgármestere ugyanis félti a Szigetre látogató fiatalok biztonságát. A Sziget szervezői nem határolódtak el a kijelentéstől, sőt a fenyegetett helyzetben aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben vállalták, hogy a Szigeten nem lesznek homoszexuális felvilágosító programok. Az események több emberjogi szervezet tiltakozását kiváltották, és hétfőn tüntetést is szerveznek a nyílt diszkrimináció ellen.

***

A "melegsátor" ügyet egy új, a meleg szubkultúrát bemutató helyszín robbantotta ki. Az új sátorban hét délutánon keresztül különböző művészeti ágak képviselőivel beszélget majd Albert Györgyi riporter. Az esemény fővédnöke Michael Lake, az Európai Bizottság budapesti delegációjának vezetője.

Tarlós István, Óbuda polgármestere értesülve a programsorozat tartalmáról, be akarta tiltani az ebben a sátorban zajló rendezvényt. A polgármester szerint a műsor veszélyes lehet a fesztivál fiatalkorú látogatóira. Nyilatkozata után, amelyben a Sziget bezárásával fenyegetőzött, megindult az egyeztetés Tarlós és a szervezők között. A megbeszélésen a résztvevők együtt áttanulmányozták a sátor kulturális programját, amelyből a polgármester végül nem tiltott be semmit. Tarlós azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a "szigetesek" aláírjanak egy nyilatkozatot, arról, hogy a fesztiválon nem lesznek "homoszexuális felvilágosító programok".

A történetet innentől kezdve a "homoszexuális felvilágosító programok" kifejezés különböző értelmezéséből adódó félreértések mozgatták. A nyilatkozataiban többször is diszkriminatív megjegyzéseket tevő polgármester a megállapodást követően úgy gondolta, hogy sikerült elérnie a melegprogramok száműzését a Szigetről. Tarlós az [origo]-nak azt mondta, hogy ő a felvilágosító programokon, az összes homoszexualitást tárgyaló programot érti, így a megállapodás értelmében nem lesznek homoszexualitással foglalkozó események a Szigeten.

Ezzel szemben a Sziget képviselői azért írták alá a papírt, mert úgy érezték, ezzel a fesztivál programja nem sérül. Müller Péter Sziámi az [origo]-nak elmondta, hogy a Sziget történetében soha nem engedték, hogy a rendezvényt propaganda célokra használják fel, így homoszexuális felvilágosító program sem zajlott a fesztiválon, ami szerinte nem is célja egyetlen melegszervezetnek sem. A Sziget igazgatója kiemelte, hogy az ő véleményük alapjaiban eltér Tarlósétól, amit az is bizonyít, hogy évekig zavartalanul működtek együtt a melegszervezetekkel, és reméli, hogy most is sikerül tisztázniuk a félreértéseket.

Mocsanaki László, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért szervezet elnöke szerint megbocsáthatatlan, hogy a Sziget szervezői aláírták a megállapodás. Ezért a Háttér más jogvédő szervezetek támogatását is bírva - hétfő délutánra demonstrációt szervez az óbudai polgármesteri hivatal és a Sziget irodája elé. Mocsanaki úgy gondolja, hogy Müllerék most az aláírt dokumentum sajátos átértelmezést végzik és kibúvókat keresnek a felelősség alól, szerinte ugyanis a homoszexuális felvilágosító programokat senki sem érti propagandának. A kérdésről a Háttér hivatalosan még nem tárgyalt a Sziget Irodával.

Az ügy kapcsán kevesen beszéltek a civil szervezetek utcájáról. Itt ugyanis már évek óta képviseltetik magukat a melegszervezetek. Tarlósnak ez az évek során nem tűnt fel, hiszen az [origo]-nak azt nyilatkozta: nem gondolta, hogy a melegszervezetek a civil szervezetek közé tartoznak. Idén a Háttér a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesülettel és a Labrisz leszbikus egyesülettel közösen a Habeas Corpus jogvédő szervezet sátrában szeretné képviseltetni magát a civil szervezetek között. A Habeas Corpus sátrát az Ifjúsági és Sportminisztérium is támogatja. Az [origo] információja szerint a négy testület pályázatát a Sziget elfogadta, és nincs akadálya részvételüknek.

Az interneten eközben a Sziget bojkottálására felszólító honlap jelent meg, "Nácisziget" címmel. Az oldalon távolmaradásra biztatják az olvasókat, és Tarlós néhány diszkriminatív nyilatkozata is megtalálható.

Tarlós István neve korábban szóba került mint az MDF lehetséges főpolgármester-jelöltje a jövő évi önkormányzati választásokon, mondta Herényi Károly, az MDF szóvivője az [origo]-nak. Tarlós szerint politikai karrierjét nem fogja befolyásolni mostani döntése.

Bognár Ákos