Az SZDSZ szerint Orbánt politikai felelősség terheli Szabadiért

Eörsi Mátyás, SZDSZ-es képviselő a földművelésügyi minisztérium előtt közölte, hogy Orbán Viktornak tudnia kellett az FVM-ből eltűnő 100 milliókról, ezért politikai felelősség terheli a miniszterelnököt.

Az SZDSZ minden eszközt meg fog ragadni annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet álláspontjára - közölte Eörsi Mátyás. A képviselő szerint az egész világ tudta, hogy százmilliók tűnnek el az FVM-ből, így Orbán Viktornak is tudnia kellett róla, illetve ha nem tudta, az azt jelenti, hogy nem tudja, mi van az országban. Eörsi azt mondta, hogy Torgyánt és Szabadit a Fidesz szabadította az országra. A legnagyobb kormánypárt emellett meg is védte koalíciós partnerét, amikor az FVM-ből eltűnt pénzek ügyében leszavazta az SZDSZ interpellációit.
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Televíziónak adott interjújában kedd este közölte, hogy sem politikai, sem jogi felelősséget nem visel Szabadi Béla ügye miatt. Utalt arra, hogy számtalan vizsgálat folyt a minisztériumnál, és amint azt jelezték, hogy felmerült a bűncselekmény gyanúja, megtették a szükséges lépéseket. Azt is elmondta, hogy korábban kérte Torgyán Józseftől Szabadi Béla menesztését, de a miniszter ennek nem tett eleget.

[origo]