Az új ombudsmanjelölt szerint a legszigorúbb értelemben csak Majtényi ért az adatvédelemhez

Berki Ádámot Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán jelölte az adatvédelmi biztosi posztra. Az ügyvéd szerint a legszigorúbb értelemben csak az eddigi ombudsman, Majtényi László és közvetlen munkatársai érthetnek az adatvédelemhez. Azonban úgy látja: bíróként és ügyvédként maga is elegendő jártasságot szerzett. Bíróként a szellemi alkotások védelme volt a szakterülete, ügyvédként pedig neki is be kellett tartania az adatvédelmi szabályokat például az iratkezelés során.

Berki Ádám a Budapesti Műegyetemen, illetve az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett. 11 évig a Fővárosi Bíróság Iparjogvédelmi Tanácsának tagja volt. Bíróként a szelemmi alkotások védelme volt a szakterülete. Mádl Ferenc köztársasági elnök tanítványa volt az egyetemen, majd már bíróként ismét találkozott Mádllal.

Az ügyvéd nyomon követte az ombudsmanválasztást, így tudja, hogy az előző jelölt, Maczonkai Mihály azért nem kapta meg a szükséges támogatást, mert az MSZP szerint nem volt kellő szakmai háttere. "Igazából - ha a törvényt a legszigorúbb szempontok szerint értelmezzük - csak Majtényi Lászlónak és munkatársainak van kellő jártassága, mivel ők foglalkoztak eddig az adatvédelemmel" - mondta Berki az [origo]-nak. "Ha azonban úgy értelmezzük, hogy az adatvédelmet érintő eljárások lefolytatásában legyen gyakorlata a jelöltnek, akkor rendelkezem tapasztalattal" - tette hozzá.

Berki 11 éven át bíróként dolgozott, elsősorban a szellemi alkotások védelme volt a szakterülete, ami szerinte rokonterület a szeméyliségi joggal. Ügyvédként is elsősorban polgári ügyekkel foglalkozott. "Az ügyvédi titoktartás betartása, az iratkezelés is adatvédelem, ha úgy tetszik" - mondta az ügyvéd.

Berki Ádám jelenleg az adatvédelmi törvényt és Majtényi korábbi ügyeit tanulmányozza, hogy felkészült legyen a bizottsági meghallgatásán. Majtényi munkáját eddig gyakorló ügyvédként is általában nyomon követte. Az ombudsmanjelöltet a bizottsági meghallgatások után a parlamentnek kell megválasztania. Kinevezéséhez kétharmados támogatásra van szükség. A Fidesz elnöksége csütörtökön úgy döntött: javasolja a frakciónak, hogy szavazzon igennel Berkire. A döntés tehát ismét az MSZP kezében van.

Nagy Sándor szocialista frakcióvezető az [origo]-nak szerdán azt mondta: tájékozódnak a jelölt szakmai hátteréről, életútjáról, és ennek megfelelően döntenek. "Előfordulhat, hogy nagy vita lesz, és esetleg nem választanak meg. Nem félek attól, hogy nemet mondanak, nem lesz kudarc, mert így is nagy elismerésnek számít, hogy Mádl Ferenc engem jelölt ombudsmannak" - mondta Berki Ádám az [origo]-nak.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, általános helyettesét és a kisebbségi ombudsmant egy hónapja, június 19-én választotta meg az Országgyűlés. Mádl Ferenc negyedik jelöltje, az adatvédelmi biztosnak szánt Maczonkai Mihály azonban nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. Maczonkai 198 igen és 123 nem szavazatot kapott.

Majtényi mandátuma július 1-jén járt le. Átmenetileg az általános ombudsman, Lenkovics Barnabás foglalkozik az adatvédelemmel, de a hatósági jogköröket - például a titkos iratokba való betekintési jogot, a titkos minősítés feloldását - nem gyakorolhatja. Lenkovics nem vesz át egyetlen, az előde által már elindított ügyet sem.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

Berki Ádám ügyvédet javasolja Mádl ombudsmannak

Három ombudsman befutott, az adatvédelmi biztosjelölt elbukott