Hűtlen kezeléssel gyanúsítja az ORFK F. Beatrix ápolónőt, aki a Ploy Kft. képviseletében részt vett a Concordia Közraktár Rt. kereskedőcégének, a GMS '96 Kft.-nek több mint 55 millió forintos vagyoni hátrányt okozó ügyletben. A rendőrség vizsgálja a GMS '96 Kft. fiktív árutőzsdei üzleteit is, amelyekre hivatkozva a cég több millió forint ügynöki jutalékot fizetett ki három tőzsdei brókercégnek.

Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium cégeinek agrárügyeiben eljáró nyomozói a napokban gyanúsítottként hallgatták ki F. Beatrix ápolónőt, aki a Ploy Kft. képviseletében közreműködött egy, a GMS '96 Kft.-nek több mint 55 millió forint vagyoni hátrányt okozó búzaügyletben. E több hatóság által is törvénysértőnek és gazdaságilag ésszerűtlennek minősített tranzakcióban vállalt szerepük miatt indított büntetőeljárást korábban a rendőrség Böröczky Csaba, a Concordia Közraktár Rt. tulajdonában lévő GMS '96 Kft. ügyvezetője, majd a múlt pénteken Korompai Nicolette, a Concordia menesztett vezérigazgatója ellen.

F. Beatrix, aki a Népszabadság értesülései szerint a történteket részletekbe menően feltáró beismerő vallomást tett a rendőrségen, fél. Az elmúlt hetekben ugyanis ismeretlenek súlyosan megfenyegettek több tanút, illetve gyanúsítottat is azok közül, akiket a rendőrség az úgynevezett agrárügyekben már kihallgatott. Hivatalos rendőrségi forrásaink a tanúk és gyanúsítottak fenyegetéséről szóló értesüléseinkkel kapcsolatban csak annyit mondtak, hogy "a tanúk közül eddig senki nem kért rendőri védelmet".

Az ügy hátterében egy tizenegyezer tonnás búzaeladás áll. A rendőrség adatai szerint a Concordia kereskedő cége, a GMS '96 Kft. már lényegében megállapodott a későbbi vevővel, az Agrograin Rt.-vel, amikor Korompai Nikolette utasította Böröczky Csabát, a kft. ügyvezetőjét, hogy korábbi terveivel ellentétben a búzát ne az Agrograin Rt.-nek, hanem a Ploy Kft.-nek adja el. Állítólag a 340 millió forintos vételárat is Korompai határozta meg. A Ploy Kft. később 55 millió 880 ezer forintos felárral adta tovább a búzát az Agrograinnek. Ezt az összeget később a Ploy Kft. öt különböző társaságnak utalta tovább. A rendőrség által lefoglalt iratok szerint a cégeknek átutalt összeg marketingmunkák, piackutatási megbízások és üzleti hálózatszervezéssel kapcsolatos feladatok ellenértéke volt. A nyomozás jelen adatai szerint azonban úgy tűnik, e cégek - amelyek tulajdonosi szerkezetét még vizsgálja a rendőrség - ilyen munkákat nem végeztek a Ploynak.

A Ploy Kft. egy hónappal a búzaügylet előtt alakult, a könyvelője pedig a rendőrség adatai szerint Korompai Nicolette egyik hozzátartozója. A cég képviseletében a búzaügyben eljáró F. Beatrix foglalkozására nézve ápolónő. Ennek ellenére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) feljelentése szerint - amelyet még vizsgál a rendőrség - négymillió forintot utalt át a részére a Concordia egy gabonatérkép elkészítésére, amely alapján a közraktár rt. felbecsülhette volna a várható gabonatermést. A szóban forgó térkép elkészítéséhez azonban nem volt egyetlen szakembere sem a Ploynak.

A rendőrség vizsgálja ugyanakkor a GMS '96 Kft. árutőzsdei ügyleteit is. Az ORFK a napokban házkutatást tartott három tőzsdetag brókercégnél. A tőlük lefoglalt iratok szerint az érintett cégek többmilliós, esetenként néhány tízmillió forintos "ügynöki jutalékról" kiállított számlát nyújtottak be a GMS '96 Kft.-nek. A társaság valamennyi számlát határidőre kiegyenlített. Csakhogy a rendőrség eddig nem találta nyomát sem a Budapesti Árutőzsde, sem a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (Keler Rt.) kimutatásaiban azoknak az árutőzsdei műveleteknek, amelyek után a GMS jutalékot fizetett a brókereknek. A rendőrség az elkövetkező hetekben - egyebek között - megkísérli tisztázni, hogy a tőzsdei cégektől hová került a jogalap nélkül átutalt pénz.

A Népszabadságnak rendőrségi forrásai elmondták: a KEHI a héten újabb feljelentést küldött az ORFK-nak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában lévő cégeknél folytatott vizsgálatok megállapításaira hivatkozva. Ugyanakkor a már folyamatban lévő ügyekben is várhatók még további gyanúsítások, illetve, hogy a rendőrség további személyeket hallgat ki gyanúsítottként.

(Népszabadság)