Idegenforgalmi kommandó a fővárosban

Összehangolt akciót indít a rendőrség Budapesten az idegenforgalmi főszezon idejére. Többek között megtisztítják az utcákat a "városképromboló elemektől".

Szerda óta dolgozik a Budapesti Rendőr-főkapitányság idegenforgalmi egysége - jelentette be Kökényesi Antal, a főváros rendőr-főkapitánya. Az alakulatnak ötven tagja van. A feladatuk, hogy a város kiemelt idegenforgalmi központjaiban, a Várban, az V. kerületben, a Parlament környékén, a Gellért-hegyen és a Margit-szigeten azonnali segítséget nyújtsanak, ha túristák bűncselekény áldozatai lesznek. A minicentrumokban mindig lesznek szolgálatban rendőrök.

A rendőrség kapcsolatba lép minden szállodával és kisebb motellel is, hogy a biztonsági szolgálatok gyors segítséget kaphassanak szükség esetén a hatóságtól. A sajtótájékoztatón, a Vajdhunyad váránál felvonultak a nyári alakulat képviselői, lóval, kutyákkal, motorcsónakkal, motorokkal és biciklikkel.

A külföldiekkel szemben 1996-ban 10500, míg tavaly 5600 bűncselekményt követtek el. Ezen belül azonban az erőszakos bűncselekmények - rablás, támadás - száma nem csökkent. Az idegenforgalmi alakulat tagjai megtisztítják az utcákat az úgynevezett városképromboló bűnözéstől, az agresszív hajléktalanoktól és a valutaváltóktól.

[origo]