Javul a gombamérgezéses gyerekek állapota

Javul a gyilkos galócát fogyasztott két kislány állapota. A gyerekeket szerdán szállították fel a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházba Pécsről, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a betegek átszállítására akkor kerül sor, ha állapotuk rosszabbodik.

A pécsi gyermekkórházból Budapestre szállították a szombati gombamérgezés két súlyos állapotban lévő áldozatát. A két kislányt, egy 13 és egy 14 éves gyereket a Heim Pál Gyermekkórházba szállították, ahol arról tájékoztatták az [origo]-t, hogy állapotuk javul.

Súlyos állapotban szállították a két kislányt a pécsi gyerekklinikára, miután szombaton mérges gombából főzött pörköltet fogyasztottak. Ráadásul a gombapaprikás tartalmazott gyilkos galócát is, ami még jobban csökkenti a túlélési esélyeket. A harmadik asztaltárs, egy 21 éves nő állapota már a hét elején javulást mutatott. A gombák szedője és az étel főzője, egy középkorú férfi szerencséjére csak kóstolgatta főztjét, így ő nem lett beteg.

A pécsi kórházból napokig azt az információt kaptuk, hogy a gyerekek állapota súlyos, és ha rosszabbodik, akkor felszállítják őket Budapestre. A fővárosi kórház adjunktusa, Bojszkó Ágnes, azonban a gyerekek állapotának javulásáról számolt be. Elmondta, hogy fizikálisan is jól vannak, nem hánynak és nincs hasmenésük. "Itt ülnek és vigyorognak az ágyon" - mondta a doktornő. Ez annak köszönhető, hogy laborleleteik és májfunkcióik is javulnak. Egyelőre nincs szó májátültetésről, de természetesen további megfigyelésük szükséges.

Bojszkó Ágnes nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogyan lehet, hogy eddig folyamatosan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a gyerekek állapota rosszabbodik. Elmondta, hogy a gyerekek szerdán, késő délelőtt érkeztek hozzájuk, és már az első vizsgálatok is kedvezőek voltak. Hozzátette, nem érti, miért volt szó eddig a májátültetésről, és miért keringtek vészjósló hírek. Azt elismerte, hogy hozzájuk a májátültetés veszélye miatt kerültek. Elmondta, hogy náluk is olyan kezelést kapnak a gyerekek, mint Pécsett kaptak. Úgy látszik azonban, hogy a hatás egész más.

[origo]

Korábban:

Budapestre szállították a gombamérgezéses gyerekeket