Újabb házaknál zárja el a vizet az "utaztató" vízszolgáltató

Újabb házaknál zárja el a vizet a Dél-békési Vízművek Kft. Ugyanúgy, ahogy korábban Battonyán, most Mezőkovácsházán vonulnak ki a vízművek emberei, hogy a hátralékos lakásokat kikössék a rendszerből. A Dél-békési Vízművek Kft. azzal indokolja, hogy ilyen drasztikus eszközhöz folyamodott, hogy már a cég működését veszélyezteti a közel 20 millió forintos kintlévőségük, ugyanakkor a cég vezetője elismerte, hogy időnként külföldi utakat fizetnek a helyi önkormányzatok dolgozóinak.

A 14 békési önkormányzat területén szolgáltató Dél-békési Vízművek Kft. folytatja a vízszolgáltatás megszüntetését azoknál a lakásoknál, ahol hosszú ideje nem fizetik a vízdíjat. Kürtösi Zsigmond, a Dél-békési Vízművek Kft. ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy végső megoldásként folyamodtak ehhez az eszközhöz. Ha valaki levélben vagy személyesen kér tőlük haladékot vagy részletfizetési lehetőséget, akkor hajlandóak engedményekre. A vízdíjjal tartozók hátraléka átlagosan 3-4 ezer forint, de vannak 100 ezres nagyságrendű összeggel tartozók is - mondta a vízművek vezetője. Mezőkovácsházán körülbelül 100-150 lakást érint a vízkikötés, és 3-4 hét alatt kerülnek mindannyian sorra, de ha valaki időközben mégis befizeti a tartozását, akkor ott nem szüntetik meg a szolgáltatást.

A törvény előírja a vízszolgáltatóknak, hogy csak akkor szüntethetik meg a vízszolgáltatást, ha ettől nem keletkezik járványveszély - ezt az ÁNTSZ ellenőrzi. Másik előírás pedig az, hogy kikötött háztól 150 méterre legyen közkifolyó, azaz mindenki által igénybe vehető kút. Kürtösi Zsigmond elmondta, hogy az általuk kikötött házak nagy részénél van kút 150 méterre, ahol pedig nincs, oda telepítenek kutat.

A Dél-békési Vízművek Kft. által szervezett külföldi utakról a cég vezetője elmondta: valóban szerveznek időnként külföldi utakat a környező önkormányzatok dolgozóinak, de szerinte az utak és a vízkikötések között nincs összefüggés. Ezt azzal indokolta a vízművek vezetője, hogy a Dél-békési Vízművek Kft. más tevékenységeket is folytat, "épít, tervez, mobil wc-kel is foglalkozik", tehát nem csak a vízszolgáltatásból van bevételük. Ezekre az utakra - ebben az évben Skóciába - a 14 önkormányzat dolgozóit hívják meg, és általában három-négy ember veszi igénybe a lehetőséget. Az utazásokat általában kétévente szervezik, ha a kft. úgy áll - mondta Kürtösi Zsigmond. Az utak elsődleges célja a külföldi ország vízellátásának tanulmányozása, másodlagosan pedig a pihenés.

A Dél-békési Vízművek Kft. tulajdonosa 15 békési önkormányzat, de a cég csak 14 településen szolgáltat, mivel Medgyesegyházán más megoldást választottak az 5 ezer lakosú település vezetői. Medgyesegyháza polgármestere, Nagy Béla az [origo]-nak elmondta, hogy a település képviselői nem tudták elfogadni, hogy a Dél-békési Vízművek Kft. rendszerében a víz 40 százaléka elfolyik, 20-30 százaléka a lakosoknak nem fizet a vízért, így a lakosság 30-40 százalékával - akik rendszeresen befizetik a vízdíjat - fizettetik meg a kieső részeket is. Ezért a medgyesegyháziak már 5 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy nem csatlakoznak a Dél-békési Vízművek Kft. rendszeréhez, hanem a vízszolgáltatásra közhasznú társaságot hozott létre az önkormányzat. Nincs említésre méltó kintlévőségük, és 20-30 százalékkal olcsóbb náluk a víz, mint a többi településen. A Dél-békési Vízművek Kft. által szervezett külföldi utakról Medgyesegyháza polgármestere is tud, bár őt természetesen soha nem hívták üdülni. A polgármester csak annyit mondott az utakról, hogy "utazgassanak csak, ha megengedhetik maguknak".

[origo]