Az Országimázs Központ semmibe veszi az adatvédelmi biztos ajánlását

Az adatvédelmi biztos ajánlása ellenére továbbra is a központi nyilvántartótól kapott személyes adatok alapján, névre szólóan postázza az Országimázs Központ a Millenniumi Országjárót. Az ombudsmani hivatalban egyelőre a két érintett miniszter válaszára várnak az ügyben.

A Népszava információja szerint újabb panaszok érkeztek az adatvédelmi biztos hivatalához a Millenniumi Országjáró terjesztésével kapcsolatosan. Az Országimázs Központ ugyanis a napokban ismét megkezdte, s folyamatosan küldi 3,6 millió háztartásba, névre szólóan a kulturális magazin legújabb számát. Az adatvédelmi biztosi hivatalban elmondták: a beadványokat egyelőre nem vizsgálják, hiszen még várják két érintett miniszter válaszát a korábbi ombudsmani ajánlásra.

Mint ismert, Majtényi László adatvédelmi biztos utolsó ajánlása szerint jogellenesen jutott az Országimázs Központ több millió polgár személyes adatához, azokat jogellenesen tárolta és továbbította. Az állampolgári bejelentések alapján lefolytatott ombudsmani vizsgálat ugyanis megállapította, hogy az Országimázs Központ jogszabályi felhatalmazásán túlterjeszkedve, megfelelő törvényi felhatalmazás nélkül igényelte több millió állampolgár nevét és lakcímét. A Millenniumi Országjáró kulturális programajánló postázása kapcsán pedig több jogellenes adatkezelésre került sor, megsértve ezzel több, mint hárommillió polgár személyhez fűződő alkotmányos alapjogát. A Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala tévesen bírálta el a kérelmet és jogellenesen adott ki személyes adatokat. Majtényi László, akkor még hivatalban lévő adatvédelmi biztos mindezekre figyelemmel arra kérte Pintér Sándor belügy- és Stumpf István kancelláriaminisztert, hogy folytassanak vizsgálatot az ügyben.

Az Országimázs Központ az ajánlásra reagálva közleményben tudatta, hogy álláspontjuk szerint a polgári demokráciában mindazt szabad, amit a törvény nem tilt. Az imázsközpont munkatársainak különös megtiszteltetés, hogy részt vállalhatnak a millennium megünneplésében, és a jövőben is gondoskodnak majd arról, hogy a Millenniumi Országjáró eljusson a magazint igénylő családok millióihoz.

Így is történt. Az imázsközpont a napokban postázza az országjáró legújabb számát. Ehhez újra kértek és kaptak is neveket, lakcímeket. A korábban kért adatokat egyébként már visszaadták - a megállapodás értelmében a központi nyilvántartónak - mondta Kertész Viktória. Az Országimázs Központ sajtófőnöke megjegyezte: a magazin 3,6 millió háztartásba jutott el, és mindössze 960-an jelezték, hogy nem tartanak rá igényt.

A törvény értelmében az adatvédelmi biztos ajánlására az abban megszólítottaknak 30 napon belül kell válaszolniuk. Az érdemi állásfoglalásuktól és az intézkedéseiktől függően az adatvédelmi biztos dönthet úgy, hogy ajánlását fenntartja de úgy is, hogy azt módosítja, esetleg visszavonja. Amennyiben nem születik egy ügyben megegyezés és az kirívóan jogsértő, különösen sok embert érintő, az ombudsman kérheti a parlamenttől, hogy soron kívül vegye napirendjére az adott kérdés kivizsgálását. A törvény szerint bárki tehet viszont jogosulatlan adatkezelés miatt feljelentést az ügyben. Személyiségi jogok megsértése miatt pedig polgári per indítható.

A Millenniumi Országjáróval kapcsolatos ajánlásra a válaszadási határidő hamarosan letelik. A megszólított két minisztertől egyelőre nem érkezett válasz a hivatalhoz.

A BM Központi Nyilvántartó vezetője azonban már tudatta levelében Lenkovics Barnabás általános ombudsmannal, aki ideiglenesen helyettesíti az adatvédelmi biztost, hogy nem értenek egyet az adatvédelmi biztosi ajánlással. Ha egy szervezet jogszabályban megállapított feladatait érinti az adatszolgáltatási igény, az igény jogossága nem vitatható. A jogos érdek megalapozott, így kiadhatók a kért személyes adatok. Mindezzel pedig nem sérül az állampolgárok alkotmányos alapjoga - áll a levélben.

A lap úgy tudja, készül a válasz a Miniszterelnöki Hivatalban is.