Kiengedték az előzetesből az Agrárinnovációs Kht volt főosztályvezetőjét

Sipter Ferenc, az Agrárinnovációs Kht volt főosztályvezetőjének előzetes letartóztatását pénteken feloldotta a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal. Ugyanakkor lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el a férfi ellen.

Siptert Osváth Lászlóval, a kht. volt ügyvezető igazgatójával együtt helyezték előzetes letartóztatásba május végén. Ezt az ügyészség azzal az indokkal oldotta fel, hogy már nem állnak fenn azok az indokok, amik alapján elrendelték az előzetesbe helyezést. A törvény ugyanis kimondja, hogy a lehető legrövidebb ideig szabad csak fenntartani az előzetest - közölt az [origo]-val a Legfőbb Ügyészség sajtóosztályának munkatársa. A bíróság azért döntött májusban az előzetes letartóztatás mellett, mert úgy vélték: az elkövetők köre tovább bővülhet, és a nyomozás akkori szakaszában alaposan lehetett tartani attól, hogy a gyanúsítottak a még fel nem kutatott tárgyi bizonyítékok elrejtésével, az ügyben érintett és még ki nem hallgatott személyekkel történő összebeszéléssel az eljárás eredményességét veszélyeztetnék.

Osváthot hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A PKKB májusi végzése tartalmazta, hogy a nyomozás akkori adatai szerint Osváth László vagyonkezelő kötelességének megszegésével 1999-2000-ben többször is jogosulatlan kifizetéseket kezdeményezett a kht. bankszámláiról, és így összesen mintegy 98 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Sipter Ferenc pedig az akkor rendelkezésre álló adatok szerint részben bűnsegédként okozott mintegy 10,5 millió forintos vagyoni hátrányt a kht.-nek.

A PKKB döntése tartalmazta: az Agrárinnovációs Kht. olyan vállalkozásokkal kötött szerződést, amelyek nem tudták teljesíteni a vállalt tanulmányok elkészítését, ezért helyettük a kifizetett összeg töredékéért harmadik fél, nem egyszer a kht. alkalmazottja végezte el a munkát. A vállalkozások az így elkészült tanulmányokat Osváth tudtával a sajátjukként nyújtották be a kht.-nek, amely a szerződésnek megfelelően fizetett.

Osváth az eljárás akkori adatai szerint 2000. június 30-át követően, amikor tudomást szerzett arról, hogy megszűnik ügyvezetői tisztsége, utasításokat adott visszadátumozott szerződések elkészítésére, iktatókönyvek átírására, illetve a számítógépes rendszer adatainak megváltoztatására.

A nyomozás során vizsgált szerződések szerint 1999-2000 folyamán több millió forintos díjazás fejében tanulmányok elkészítésére vállalkozott, többek között a Csokonyavisontai Polgármesteri Hivatal nevében eljáró polgármester, továbbá a Tolna Megyei Kékkereszt Egyesület, a Yazing Mezőgazdasági, Állattenyésztési, Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. nevében eljáró két személy.

A PKKB végzése szerint Osváth cselekménye bizonyítottság esetén folytatólagosan elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megállapítására alkalmas, Sipter Ferenc esetében pedig jelentős hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette állapítható meg.

[origo]

Korábban:

Előzetes letartóztatásba helyezték az Agrárinnovációs Kht. két volt vezetőjét