Túl fiatalok és képzetlenek a pénzintézetek biztonsági őrei

A magyar pénzintézetek és postahivatalok sok esetben alkalmaznak túl fiatal és képzetlen biztonsági őröket, akik nem tudnak hatékonyan védekezni egy rablótámadás ellen. Sokszor nincs biztonsági kamera, az alkalmazottak pedig nincsenek felkészítve egy esetleges rablótámadásra. Mindezt egy volt FBI-ügynök mondta el tegnap Budapesten.

Sok magyarországi pénzintézetben és postahivatalban túl fiatal és képzetlen biztonsági őrök dolgoznak - mondta el egyik személyes tapasztalatát tegnap egy nyugalmazott FBI különleges ügynök, Robert D. Shea a Teve utcai rendőrpalotában.

D. Shea harminchárom évig szolgált az FBI kötelékében, szakterülete a rablás és emberrablás volt. A nyugalmazott ügynök 1995-2000 között a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémián tanított, jelenleg egy magánnyomozó irodát vezet a fővárosban. Tegnapi előadásán megosztotta a magyar rendőrökkel Amerikában és Magyarországon szerzett tapasztalatait.

Ha egy országban nő a kábítószer-bűnözés, akkor emelkedni fog az erőszakos bűncselekmények, mint például a pénzintézetek vagy a pénzszállító autók elleni támadások száma is - mondta Robert D. Shea. Szabó Jenő, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója az előadáson elmondta: míg 2000-ben tizenöt pénzintézet elleni támadás volt, addig 2001 első félévében már tizennyolc ilyen eset történt. D. Shea hangsúlyozta: rendkívül fontos a rendőrök megfelelő képzése. Meg kell tanulniuk például a szemtanúk kikérdezésének legcélravezetőbb módszereit és a csapatmunka fontosságát is.

D. Shea többek között beszélt arról is, hogy Amerikában négyféle bankrablótípust különböztetnek meg a rendvédelmi szervek. Az első a verbális rabló, aki csendben elmondja követelését a pénztárosnak, lehetőleg úgy, hogy a bankban senki ne vegye észre, hogy rablás történik. Legtöbbször csak utal fegyverére, de nem használja azt. A második típus a "cédulás" rabló, aki egy rövid üzenetet csúsztat a pultra, azon keresztül közli követeléseit a pénztárossal, és lehetőleg ő sem veszi elő fegyverét. A harmadik az úgynevezett magányos elkövető. Ő fegyverrel rabol, és a gyilkosságtól sem riad vissza. A negyedik típusba a többes elkövetők tartoznak, akik bandában "dolgoznak", és szintén hajlamosak erőszakos cselekedetre - összegezte D. Shea. Hozzáfűzte: ha Magyarországot járva olyan postahivatalban vagy bankban jár, ahol már történt rablás, de továbbra sem megfelelő a biztonsági rendszer - nincsenek kamerák vagy képzetlen a biztonsági őr, akkor erre felhívja az intézmény vezetőségének figyelmét; ahol megkönnyítik a rabló dolgát, oda az általában vissza szokott térni - mondta el Robert D. Shea.