Frei visszalépett az ATV perelésétől

Kedden kezdődött volna az a sajtó-helyreigazítási per, amelyet Frei Tamás riporter a Magyar ATV ellen indított, de Frei visszalépett a pereskedéstől. Frei eredetileg amiatt a műsor miatt perelt volna, melyben Juszt László leleplezte, hogy nem valódi bérgyilkos az a férfi, aki Frei Tamás műsorában szerepelt.

Frei Tamás a sajtó-helyreigazítási pert a Magyar ATV egyik, Juszt László vezette műsorában elhangzott, moszkvai bérgyilkossal készített interjújának kommentálása miatt indította. A tárgyalás kedden kezdődött volna a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, de Frei Tamás visszalépett a pereskedéstől. A tárgyaláson egyik fél sem jelent meg.

Az RTL Klub vezetősége május közepén meghatározatlan időre felfüggesztette Frei Tamás műsorát az április 23-i műsor körül kialakult visszhangra és a sajtóban keringő hírekre reagálva.

Frei Tamás április 23-án vetített riportműsora, melyben egy orosz bérgyilkostól megkérdezi, mennyiért ölné meg a magyar miniszterelnököt, először a jobboldali újságírók együttes tiltakozását, majd az RTL Klub vezérigazgatójának, Piller Andrásnak és programigazgatójának, - Gyöngyösi Bencének lemondását vonta maga után. A műsor vetítését követően a csatorna programigazgatója, Szabó Stein Imre elnézést kért a magyar kormányfőtől.

Néhány nappal később Juszt László új információval állt elő: nem valódi bérgyilkos Frei riportalanya. Juszt László az állítását be is bizonyította egy interjúban, melyet Frei Tamás állítólagos bérgyilkosával készített. Ezt az interjút az ATV Összefüggések című szokásos sajtóbeszélgetésének elején vetítették le május 14-én. Az interjúban a magyar médiában bérgyilkosként ismert orosz férfi elmondta, hogy egy barátja ajánlotta neki, hogy könnyen pénzhez juthatna egy rövid szerepléssel egy másodrangú fimben. A férfi 600 dollárt kapott a szereplésért. A felvételen odaállították egy Mercedes mellé, hogy úgy tűnjön, mintha az övé lenne, ugyanis neki sosem volt ilyen drága autója, hiszen eladóként dolgozik egy boltban. A férfi azt is elmondta, sosem volt büntetve, viszont remek színjátszó volt az iskolában.

Miután Moszkva diplomáciai tájékoztatást kért a Frei Tamás műsora miatt kirobbant bérgyilkos-ügyről, Frei sajtóközleményben kért elnézést minden érintettől. Az RTL Klub Juszt leleplező interjúja, valamint a csatorna belső vizsgálata után felfüggesztette A Riporter: Frei Tamás című műsor sugárzását. Az ORTT pedig több mint ötmillió forintra és május 19-én 20:30-kor tíz percnyi műsorszünetre büntette az RTL Klubot.

[origo]