Két hónappal meghosszabbította Szabadi Béla, az agrártárca volt államtitkárának előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Erre azért volt szükség - a döntés szerint -, mert félő, hogy Szabadi szabadlábon befolyásolná a tanúkat, ezzel pedig veszélybe sodorná az eljárás sikerét.

A volt államtitkárt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, valamint igen költségesnek bizonyult külföldi utazási kapcsán csalással gyanúsítják. Szabadit négy hete helyezték előzetes letartóztatásba.

Szőgyényi József, a volt államtitkár védője alapvetően hamisnak tartja a hosszabbítás indokát. Mint mondta, az ügyben eddig hétkötetnyi tanúkihallgatási jegyzőkönyv készült. Mintegy hatvan tanú tett vallomást. - Elképzelni nem tudom, ki maradt még, akit védencem befolyásolni tudna - nyilatkozta a Népszavának az ügyvéd. Hozzátette, szerinte Szabadi Béla nem követett el bűncselekményt, így oka sem lenne a befolyásolásnak.

- Akik az utazási ügyben hibáztak, könnyen mondják a tanúk padjáról, hogy utasításra cselekedtek. Ha mást állítanának, más minőségben ülnének - mondta az ügyvéd. Egyébként jogellenes utasítás - bejelentés nélküli - végrehajtásáért az felel, aki végrehajtotta.

Szabadi Bélát állítólag felháborította a bíróság döntése. Ennek alapján úgy látja, mintha az elmúlt harminc napban nem történt volna semmi. Szőgyényi József közölte, fellebbeznek a döntés ellen.