A Dunaferr versenyeztetni fogja Orbán és Zarándok bányáit

Hétfőn szerződést kötött a Mészkő és Dolomit Kft. a Duneferr Acélművek Kft.-vel, múlt heti megállapodásuk értelmében. E szerint a következő 5 évben biztosan vesz dolomitot a Zarándok-féle bányából is a Dunaferr. A Mészkő és Dolomit tulajdonosa, Zarándok János korábban a nyilvánosság előtt panaszolta, hiába van 2009-ig érvényes szerződése a Duneferrel dolomit szállításáról, a cég a kő kizárólagos beszállítójaként Orbán Győzővel, a miniszterelnök édesapjával állapodott meg.

A hétfői szerződés értelmében a következő 5 évig biztosan vesz dolomitot a Zarándok féle bányából is a Dunaferr. A régebbi, 2009-ig szóló szerződés érvényét veszti, így nem kell kötbért fizetnie a Dunaferrnek. Zarándok korábban 6 milliárd forint kötbért követelt, ha felbontják régi szerződését. E régebbi megkötése miatt menesztették a Dunaferr korábbi vezetőjét, Szabó Józsefet. Június óta párhuzamosan volt élő, kizárólagos beszállításról szóló szerződése Zarándoknak és Orbánnak is.

A mostani megállapodás lehetővé teszi, hogy a Dunaferr mindkét bányából vehessen követ. A cég közleménye szerint ez azért fontos, mert versenyeztetheti a beszállítókat, és olcsóbban juthat dolomithoz és mészhez a vállalat. A közlemény szerint az Orbán féle bánya mintegy 10%-kal olcsóbb, de a verseny kedvéért, és a kötbér elkerüléséért Zarándokkal bányával is szerződést kötöttek. A Dunaferr azt reméli, a két beszállító versenyeztetésével 20-25%-ot megspórolhat a mészkőért és a dolomitért fizetett eddigi árból. Az új szerződés kevesebb dolomit vásárlásáról szól, amiből az új vezetés szerint fölöslegesen sokat vettek elődeik.

A megállapodás értelmében a közeljövőben a Zarándok-féle bánya biztosítja majd a Dunaferr teljes mészkőszükségletét és a dolomit harmadát. Zarándokéktól 830, Orbánéktól 160 millió forint értékben vesz majd árut a Dunaferr.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Kompromisszum a Dunaferr ügyben

(2001. július 13.)