Áprilisban egy budapesti illetőségű öttagú roma család is menedékjogért fordult a francia menekültügyi hivatalhoz. A tavaly decemberben Franciaországba érkezett menekültek fényképekkel alátámasztott önéletrajzukban többszöri üldöztetésükre hivatkozva folyamodtak francia állampolgárságért. Az anya és négy gyermeke egy szállodában kapott szállást, havi 3000 frank segélyből tartják fenn magukat.

Egy budapesti illetőségű magyarországi cigány család is menedékjogot kért Franciaországban - közölte Klauber Vera, aki a zámolyi romáknak tolmácsol, és ügyeik intézésben is segít. Az öttagú család tavaly decemberben érkezett Franciaországba, kérelmét még április 23-án adta be a francia menekültügyi hivatalhoz, az OFPRA-hoz.

Az anya és a négy gyermek önéletrajza mellé csatolták egy neves pszichiáter, Stanislaw Tomkiewicz szakvéleményét a család egyik gyermekének tökéletes szellemi képességeiről. (Előzőleg Magyarországon a most 14 éves Róbertet kisegítő iskolába irányították.) Csatoltak fényképeket, melyek bizonyítják, hogy a három másik gyerek: a kilencéves Norbert, a 15 éves Zoltán és a 17 éves Henrietta, szegregált cigány iskolába járt.

Az önéletrajzok szerint "a család tagjai Magyarországon üldöztetés áldozatai voltak". Henriettát megerőszakolták az iskolában, de sem az igazgató nem tett feljelentést, sem a rendőrség nem vett fel jegyzőkönyvet, mondván: "Cigányoknál ez így megy. Lefekszenek valakivel, aztán azt hazudják, hogy megerőszakolták őket." Az anyát, Margitot - állítása szerint - rendőrök és bőrfejűek is bántalmazták, Róbertet pedig kisegítő iskolába irányították, a francia szakértő szerint "kifejezetten rasszista okokból".

A családot szállodában helyezték el, és amíg helyzetük nem rendeződik, havi 3000 frank alkalmi segélyt kapnak étkezésre. A két kisebbik fiút beiskolázták, mindketten frissen emigráltak számára fenntartott normál osztályba kerülnek, ahol franciául tanulnak. Zoltán, a legidősebb fiú, ősszel kezdi meg tanulmányait. Henrietta június 8-án gyermeket szült: Manuelt, aki majd nagykorúvá válva eldöntheti, hogy francia állampolgár akar-e lenni. A francia törvények alapján sem őt, sem édesanyját nem tehetik ki Franciaországból.

Korábbi cikkünk:

Strasbourg elutasította a zámolyiak keresetét a magyar állammal szemben

(2001. június 13.)