A Gallup Intézet szerint öt hónapja statisztikai hibahatáron belüli a különbség a Fidesz és az MSZP lakossági támogatottsága között, vagyis a két pártra ugyanannyian - a választókorú lakosság 26 százaléka - szavaznának. A többiek közül az SZDSZ áll a legjobban, a júliusi felmérés szerint 7 százalék szavazna rájuk. Utánuk sorrendben a MIÉP, az MDF és a Kisgazdapárt következik, a sort a Munkáspárt zárja.

A Gallup Intézet legutóbbi felmérései szerint július elején a választókorú népesség egyaránt 26 százaléka támogatta a Fidesz-t és az MSZP-t. A pártot választó biztos szavazók között a Fidesz támogatottsága 41, az MSZP-é 44 százalékos volt. A két nagy párt együttesen a teljes magyar felnőtt népesség 52, a biztos pártválasztók 85 százalékának a bizalmát élvezi.

A legnagyobb két párt között 2001 márciusa óta nincs jelentős különbség, a felmérések szerint hol az egyikük, hol a másikuk vezet 1-2 százalékponttal. Ezek a különbségek azonban jóval a statisztikai hibahatárokon belül vannak, ami azt jelenti, hogy fél éve erőegyenlőség áll fenn a Fidesz és az MSZP között.

Az SZDSZ támogatottsága a pártot választók és a biztos szavazó pártválasztók között egyaránt 7-7 százalék volt. Egy hónappal korábban ezekben a csoportokban még csak 4-4 százalékot mértek az SZDSZ-nek. A növekedés oka az lehet, hogy az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése közvetlenül a mérés előtt választotta meg Kuncze Gábort ismét a párt elnökének. Nagy médiaeseményeket közvetlenül követően a Gallup már korábban is regisztrált az SZDSZ esetében is és más pártoknál is növekedést a támogatottságban.

A MIÉP támogatóinak aránya az utóbbi négy hónapban csökkenő tendenciát mutatott. Ez kismértékben e hónapban is folytatódott, a teljes népességen belül 3-ról 2 százalékra mérséklődött a támogatottsága. A mostani mérés adatai szerint a MIÉP nem jutna be a parlamentbe.

Az MDF támogatottsága 2001 júliusában a teljes népesség körében 2 százalék, a pártot választók között 3 százalék, a biztos szavazók között pedig ismét csak 2 százalék volt. A Kisgazdapárt szavazóinak aránya - ahogy már fél év óta mindig - továbbra is az 1-2 százalékos sávban maradt. A Munkáspárt is meglehetősen messze van a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határtól.

Ajánlat:

A Magyar Gallup Intézet Lapja

Korábi cikkünk:

Júliusban teljes kiegyenlítettség a Fidesz-MPP és az MSZP között