Majdnem 13 milliárd forintot kapnának a hátrányos helyzetű önkormányzatok

Az önkormányzati bizottság egyhangúlag elfogadta a pénzügyi és a belügyi tárca által készített javaslatot az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok kiegészítő állami támogatásáról. Az első ütemben 12,9 milliárd forintot osztanak ki.

A költségvetési törvény szerint 10,5 milliárd forint áll rendelkezésre, a fennmaradó összeget a normatív állami hozzájárulások és támogatások lemondásából, illetve átcsoportosításokból kívánják előteremteni.

Támogatási igényt 1197 önkormányzat nyújtott be, összesen 19,4 milliárd forint összegre. Nagyrészt községi, nagyközségi önkormányzatok jelentkeztek, a városi önkormányzatok aránya csupán 8 százalék volt. A legtöbb önkormányzat Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentkezett. 35 önkormányzat kérelmét elutasították.

Az önkormányzati bizottság elutasította Kóródi Mária (SZDSZ) és Pozsgai Balázs (MSZP) javaslatát, miszerint még aznap hallgassák meg Pintér Sándor belügyminisztert, Polt Péter legfőbb ügyészt és Orbán Péter országos rendőrfőkapitányt a székesfehérvári maffia-ügy miatt. A javaslatot a többség elutasította. Elfogadták azonban Bernáth Varga Balázs (FKGP) bizottsági elnök javaslatát, hogy a három illetékest szeptemberi ülésén hallgassa meg a testület.

[origo]