Vízfogyasztási csúcs dőlt meg a hét végi kánikulában

Embertömegek özönlöttek a Balatonra és a Velencei-tóra a kánikula miatt a hét végén. Sokan keresték fel a fővárosi strandokat is. A kibírhatatlan hőség idején a lehető legtöbben kerülték az utakat, a szokásos hét végi csúcs is órákkal későbbre tolódott. A kínzó melegben csupán néhány apró baleset történt, sem a mentőknél, sem a tűzoltóknál nem regisztráltak nagyobb bajt a fővárosban.

Zsúfolásig teltek a strandok vidéken és a fővárosban a kánikula miatt a hét végén. Aki tehette, a városon kívül töltötte a szombatot és a vasárnapot. A legtöbben természetesen a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz igyekeztek. Alig merészkedtek az utakra a fővárosban és más nagyvárosokban is. Így napközben a szokásoshoz képest csendesek voltak az utcák.

A hét végén - mint kánikula idején megszokott - az átlagos hétvégékhez képest jóval későbbre tolódott a forgalmi csúcs az utakon. Míg a Balatonról hazaigyekvők áradatától egy átlagos vasárnap már délután 5 órakor telítettek az utak, addig a hatalmas hőség miatt az emberek tegnap csak 6 óra után indultak útnak. Így a tömeg éjfélig, sőt hajnali 1 óráig sem oszlott el - tudta meg a Népszava az Útinform ügyeletesétől.

Az is egyre jellemzőbb, hogy úgy szeretnék elkerülni az emberek a kibírhatatlan melegben rendkívül kellemetlen utazást, hogy hétfőn reggel térnek csak haza. Emiatt a hét első napján reggel 7 és 9 óra között újabb torlódásokra kell számítani az utakon. A hét végi kánikula következtében egyébként a szokásosnál több közlekedési balesetet tapasztaltak. - Míg máskor vasárnap reggel csupán egy-két ütközésről kapunk hírt, most 6-7 hasonló eset történt - mondta az Útinform ügyeletese. Később, a délutáni órákban teljes csend volt az utakon, senki nem merészkedett ki a kánikulába.

Szerencsére a kánikula a hét végén jött, így kevesebb járművet, járművezetőt, s az átlagosnál lényegesen kevesebb utast is érintett a fővárosban - tudta meg a Népszava Szántó Ferenctől. A BKV Rt. fődiszpécsere elmondta: a buszokon, villamosokon és a metrón is meglepően kevés ember utazott, úgy tűnik, kiürült a város.

A közlekedési vállalatnál kiemelt figyelemmel kísérték a műszaki pihenők betartását, azaz mindenkinek be kellett iktatnia 30-40 perc pihenőt a napi 7-10 óra munkaidőbe, hogy el bírják viselni a hőséget. A végállomásokon szódavízzel látták el a sofőröket, akik ezen kívül citromlét kaptak a frissítő elkészítéséhez. "Sajnos arra nincs lehetőség, hogy külön hőleváltó munkatársakat küldjünk a vezetők pihentetésére" - mondta a fődiszpécser. Régebben az volt a szokás, hogy a dolgozók érdekében a nagy hőségben váltótársakat ültettek a volán mögé. Ma már azonban a bérkeret olyan kevés, hogy erre nincs lehetőség - mondta Szántó Ferenc. A kibírhatatlan meleg ellenére rendben zajlott a hétvége közlekedése, a BKV Rt. egyetlen járműve sem szenvedett balesetet szombaton és vasárnap.

"Huszonkét locsolóautó, illetve úgynevezett önfelszedő seprőgép járja a város utcáit és permetező locsolással portalanítják, és hűtik az utcákat" - mondta a Népszava érdeklődésére Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat Rt. szóvivője. A 6 köbméteres tartállyal rendelkező autókat akár három-négy alkalommal is fel kell tölteni a nap során. Emellett a cég 117 alkalmi úttisztítót is bevetett az idegenforgalom által frekventált helyeken, így a Budai Várban és a Váci utca sétálóutcai szakaszán is gyakrabban találkozhattak a járókelők utcaseprőkkel.

A Fővárosi Vízművek Rt. a kánikula idején 80-90 százalékos kapacitással üzemel, ami jelentős emelkedés az éves átlagban 60 százalékos kihasználtsággal működő vállalatnál. Az elmúlt héten ránk tört melegfront a cégnél is érezteti a hatását: szerdán rekordmennyiségű, 730 ezer köbméter víz fogyott Budapesten. Ez a hét végén tovább fokozódott, s a hozzáértők szerint tegnap megdőlt ez a csúcs is. "Most a városszéli zöldövezetekben nőtt meg érezhetően a fogyasztás. De vízhiánytól ennek ellenére sem kell tartani, ugyanis a vízmű másfélmillió köbméter vízfogyasztást is képes kiszolgálni" - mondta a Népszavának Almási Sándor termelésirányító.

A fővárosi strandokon óriási volt tegnap a zsúfoltság. A felújított, élményfürdővel is ellátott Rómaira például egész nap özönlött a tömeg. Kora délutánra már több mint 6000 jegyet adtak el, alig lehetett szabad helyet találni. Hasonló volt a helyzet a Csillaghegyi strandon is. - Késő délutánig 2300 látogatót regisztráltunk, és ez szép eredmény. Idén ennyien még nem fürödtek nálunk - mondta Papp Eszter, a strand vezetője.

Nem volt a hét végi kánikulával összefüggésbe hozható rendkívüli esemény a fővárosban - tudtuk meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletén. Szerencsére a tűzoltóknak sem adott jelentős többletmunkát a hét végi hőség. Az ilyenkor előforduló öngyulladásra sem volt példa a fővárosban - mondta Molnár Péter szóvivő. Jelentős területen égett viszont Budapesten az aljnövényzet és két helyen - a XVIII. és a XX. kerületben - a tarló is.

A kánikula nagyon megviseli a tűzoltókat, hiszen esetenként akár 60-70 fokos hőségben kell oltaniuk, teljes felszerelésben - mondta Molnár Péter. Ilyenkor, ha arra az elöljáró engedélyt ad, könnyíthetnek a felszerelésükön vagy amennyiben huzamosabb ideig kell a hőségben dolgozni, védőitalt kapnak.

Pest és Vas megyében azonban nagyobb tüzek voltak, az erdő és az aljnövényzet lángolt. Az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) sem okozott jelentős plusz munkát a hét végi kánikula. Az ilyenkor szokásos rosszullétek száma sem emelkedett jelentősen az elmúlt időszakhoz képest - tudta meg a Népszava az OMSZ ügyeletén. A hőséggel összefüggő rendkívüli esemény azonban nem volt.