Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara, mert diszkriminatívnak tartja az új munka törvénykönyve orvosokra vonatkozó részeit. Elsősorban a túlórák elszámolására vonatkozó részeket kifogásolják a kamara tagjai.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az egészségügyben dolgozók napi pihenőidejének, túlmunka-végzésének, valamint az elvégzett munka után járó díjazás szabályozásának ügyében kéri az Alkotmánybíróság állásfoglalását. A köztestület azt kifogásolja, hogy egy július 1-jén hatályba lépett kormányrendelet értelmében a hétköznapi, 16 órás készenléti ügyeletért két túlórát számolhatnak el az orvosok. Pihenőnapokon pedig a 24 órás ügyelet mindössze hat túlórát jelent számukra. A kamara szerint a kormány az orvosok rovására próbál megtakarításokat elérni.- közölte Kupcsulik Péter, a köztestület elnöke

A kamara álláspontja szerint az ügyelet speciális munkajogi kategória, amely sajátos szabályozást igényel. A köztestület véleménye szerint a jelenlegi megoldás nem veszi figyelembe a valós helyzetet, és emiatt hátrányos az orvosok számára.